Tek.no

Nyhet

Denne telefonen har noe ingen andre har

Møt Oneplus Concept One.

Beklager, en feil oppstod. Prøv å spill av videoen senere
Feilkode: 15000

Mobil skjuler kamera med ny teknologi

Ole Henrik Johansen
11 Jan 2020 06:00

Las Vegas / Tek.no: Vi forventer stadig mer av mobilkameraene våre. For å holde tritt med forventningene har mobilprodusentene puttet på stadig flere kamerasensorer på baksiden, og nå til dags er det vanlig å se både tre og fire kameralinser på baksiden av toppmodellene.

Men med stadig flere kameralinser på baksiden blir det også et stadig mer rotete design. For å forhindre dette har Oneplus forsøkt seg med et lite triks på sin nye konseptmobil.

Ole Henrik Johansen, Tek.no

Blir usynlig

Den kinesiske produsenten har løst problemet ved at å bruke et filter i glasset som både skal beskytte og skjule kameralinsen. Når kameraet er på ser du kamerasensorene som på en vanlig mobil, men skrur du av kameraappen vil objektivene blendes ved at glasset foran blir sort.

Aktivert
Deaktivert

Dette minner om tilsvarende teknologi som vi blant annet finner på enkelte biler og fly.

Har du for eksempel noen gang flydd med en Dreamliner, så har du sikkert sett hvordan glassene på flyet kan blandes helt eller delvis igjen. Alt ettersom hvor mye spenning som tilføres filteret.

Ikke bare til pynt

Det såkalte elektrokromatiske glasset er dog ikke bare der av estetiske grunner. Det har også fordelen av å kunne fungere som et ND-filter (Neutral Density), eller gråfilter som det også kalles. Et ND-filter kan begrense mengden av lys som når fram til bildebrikken. Fordelen er at man kan ta bilder med kortere lukkertid eller større blenderåpning, som vil gjøre det enklere å ta bilder med uskarp bakgrunn med mindre dybdeskarphet.

Funksjonen kan bare brukes i kameraappens proffmodus, hvor det er en egen «ND8»-knapp. Slike filter kan i visse tilfelle justeres og graderes, men i OnePlus’ tilfelle skal det bare være mulig med ett valg, altså ND8. Dette fikk vi dog ikke prøvd i praksis.

Ole Henrik Johansen, Tek.no

Flott design

Løsningen gjør altså at du kan ha en ren bakside på telefonen når du ikke trenger å bruke kameraet. Og Concept One som telefonen heter, har et design vi digger.

Oneplus har over en periode samarbeidet med McLaren. Og telefonen har blant annet et tøft lær i oransje festet til baksiden, bortsett fra delen hvor det sorte kameraglasset befinner seg.

Resten av rammen er gullfarget, og vi må si at vi normalt ikke syns gull er så fint på telefoner, men kombinert med eksklusivt lær treffer dette meget bra.

Samme innmat

Bortsett fra det spesielle elektrokromatiske glasset, og de få fordelene dette bringer med seg, er det ikke mye som skiller denne telefonen fra de andre modellene til selskapet.

Vi får nemlig opplyst at Concept One har den samme maskinvaren som Oneplus 7T Pro McLaren. Og det betyr at blant annet frontkamerset spretter opp som før.

Det betyr også at den meget gode skjermen er med. Med hele 90 bilder i sekundet gir dette en spesielt god flyt når du bruker telefonen.

Vi synes definitivt Concept One er et interessant konsept. Å få til denne teknologien på en såpass liten og smal flate som baksiden på en mobil er imponerende.

annonse

Les også