Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Nyhet

Slik vil Nvidia stoppe «minere»

Legger inn fartssperrer i grafikkort og lanserer egne krypto-brikker.

Slik kan en mining-«farm» se ut. Denne består av RTX 3080-grafikkort, som hver koster fra omtrent 9000 kroner.

Grafikkortmarkedet er helt bananas for tiden, med priser som ligger skyhøyt over normalt nivå og med ekstremt knapp tilgang.

De er nemlig ikke bare ønsket av dem som vil ha høyere bildeflyt og bedre grafikk når de spiller, men også av dem som vil tjene opptil flere slanter på det voksende kryptomarkedet.

Nyere grafikkort er som kjent effektive til å grave, eller «mine», kryptovaluta med, og på nett er det ikke uvanlig å se bilder av titalls kort koblet sammen i store miningfarmer heller enn i bruk til spilling.

Nå tar Nvidia grep for å hindre at så mange av grafikkortene deres havner hos minere.

Les også
Ett grafikkort kan tjene over 100 kroner dagen

Reduserer mininghastigheten med 50 prosent

Når de om under en uke lanserer sitt neste grafikkort, mellomklassekortet RTX 3060, lover de at dette kommer med en innebygget «fartssperre». Fartssperren er bygget inn i kortets fastvare og aktiveres om kortet settes til å grave etter Ethereum, som de fleste grafikkort er mest effektive til i dag. I praksis skal hastigheten på gravingen reduseres med 50 prosent, noe som vil gjøre RTX 3060-kortene lite attraktive for dem som jakter profitt over bildeflyt.

– Ethereum gir det høyeste utbyttet av alle kryptovalutaer som lar seg utvinne med grafikkort, og er trolig den største driveren bak interessen for mining med grafikkort. Andre algoritmer bidrar ikke vesentlig til etterspørselen etter grafikkort, og dette kan ikke endres raskt på grunn av nettverkseffekter. Fartssperren gjelder for alt som bruker «Dagger Hashimoto» eller «Ethash»-lignende algoritmer, skriver Nvidia i en melding.

Nvidia forteller til The Verge at de ikke har planer om å legge inn fartssperrer for dagens RTX 3060 Ti, RTX 3070, RTX 3080 eller RTX 3090-kort.

Det ryktes imidlertid at nye versjoner av nevnte kort vil lanseres med en ny såkalt «Device ID» i fremtiden. Disse kortene kan inneholde samme fastvare, eller BIOS-baserte «miningsperre» som RTX 3060 kommer med.

Den nye CMP-brikken til Nvidia.

Lanserer egne mining-brikker

For å forsøke å gjøre det lettere for spillere å få tak i de kraftigere grafikkortene i RTX 30-serien har Nvidia også bestemt seg for å lansere egne brikker kun for mining.

Disse brikkene har ingen skjermutganger, kan ikke spilles på og kommer på braketter som gjør det lett å koble mange av dem til samme prosessor.

Brikkene kalles jo også for «CMP», som står for Cryptocurrency Mining Processor. Brikkene skal lages med komponenter og deler som ifølge Nvidia aldri var ment bruk i produksjon av RTX 30-serien, og skal dermed ikke påvirke produksjonsfarten til grafikkortene negativt. Trolig er det snakk om en form for «binning», der Nvidia bruker deler som ikke møtte kravene til de beste grafikkortene.

De nye CMP-brikkene skal være optimalisert for mining, og ifølge Nvidia gjøre minere i stand til å tjene inn investeringen raskere enn tradisjonelle grafikkort.

Den kraftigste CMP-brikken kan mine ethereum med en hastighet på 86 MH/s, som er omtrent samme hastighet som et RTX 3080 grafikkort som går over disk for omtrent 9000 kroner nå til dags. Ingen prising er kjent for de nye CMP-brikkene, men de må nødvendigvis være rimeligere enn sine grafikkortekvivalenter for at Nvidia skal lykkes i å vri etterspørselen bort fra disse for mining.

ModellCMP 30HXCMP 40HXCMP 50HXCMP 90HX
Ethereum Hash Rate(1)26 MH/s36 MH/s45 MH/s86 MH/s
TDP125 W185 W250 W320 W
Strømtilkobling1x 8-pin1x 8-pin2x 8-pin2x 8-pin
Minne6GB8GB10GB10GB
LanseringQ1Q1Q2Q2

CMP-brikkene lanseres i løpet av inneværende kvartal og fremover mot sommeren.

Enn så lange har ikke konkurrenten AMD annonsert verken planer om å redusere ytelsen ved mining med deres grafikkort, eller lansering av av dedikerte mining-brikker. Det er imidlertid Nvidias grafikkort som er mest effektive og ettertraktet for kryptomining for tiden.

Saken ble oppdatert 19.02 klokken 09:44: Nvidias globale PR-sjef, Bryan Del Rizzo, har bekreftet at fartssperren er bygget inn i kortets fastvare (BIOS), og ikke kun ligger i driveren. Saken er også oppdatert med rykter om miningsperre for fremtidige andre kort i RTX 30-serien.

Les også
Nvidia RTX 3070 Founders Edition og Gigabyte Gaming OC: Kortene som leverer tidligere flaggskipytelse for halv pris
MSI RTX 3080 Gaming X Trio 10GB
MSI RTX 3080 Gaming X Trio 10GB
annonse