Til hovedinnhold

Snart kan vi få Android-telefoner uten Google Play Store

Stein Jarle Olsen, Tek.no
Stein Jarle Olsen

Google varsler nå at de endrer på måten de lisensierer pakken med apper de tilbyr produsenter av Android-telefoner i Europa.

Det skjer etter at selskapet fikk en kjempebot fra EU-kommisjonen i sommer, på grunn av at kommisjonen mente måten Google binder sammen Chrome og søkemotoren sin med Android er ulovlig.

Android vil fortsatt være gratis

Selve Android-operativsystemet har vært gratis, ettersom Google har tjent penger på at folk har brukt søkemotoren deres og Chrome. Android vil fortsatt være gratis, men mobilprodusentene må fremover betale for å inkludere Google Play Store og en del av Googles apper, som Gmail, Google Maps og Youtube.

Det betyr at vi i praksis kan få se Android-telefoner uten Google-apper og Play Store, selv om det fremstår som usannsynlig. De færreste av mobilprodusentene har i dag egne app-butikker av noen særlig størrelse.

Har anket

Chrome og Google Search-appen kan legges til på toppen som en egen pakke, men ikke uten at resten av Google-appene er inkludert.

Dette vil være gratis, og Google skriver at de også vil tilby nye kommersielle avtaler til partnere for å inkludere disse appene, uten at det betyr at ikke konkurrerende apper kan installeres ved siden av.

Google påpeker også at de har anket EU-kommisjonens dom, men at dette er deres måte å etterfølge kravene. Den nye lisensmodellen for EØS-området vil tre i kraft 29. oktober.

annonse