Nyhet

Android Pie og One UI er nå tilgjengelig til Galaxy S8

Og endelig vil du kunne endre funksjon på Samsungs Bixby-knapp.

Samsungs nye One UI-brukergrensesnitt er nå tilgjengelig for nedlasting til Galaxy S8 og S8+. Med det kommer også nye Android Pie.

Det bekrefter Samsung Norge overfor Tek.no. S9-eiere fikk tilgang for rundt en måned siden.

En av nyhetene i One UI er blant annet at lignende funksjoner vil grupperes sammen, eller at kun funksjoner som er relevante til hva du holder på med vises på skjermen.

Bedre egnet for store skjermer

Samsungs One UI er nå tilgjengelig for nedlasting til Galaxy S8-eiere.

Noe av det mest interessante med One UI er imidlertid at det skal løse et problem flere opplever etter hvert som mobilskjermene har økt i størrelse: at funksjoner og apper du vil ha tak i er vanskelig å nå med én hånd. Det nye grensesnittet er nemlig laget for å holde det mest relevante innholdet i den nedre delen av skjermen.

Den øvre delen av skjermen blir altså for det du ser på, mens den nedre blir for ting du må samhandle med. Eksempelvis har varslinger lenge dukket opp midt på skjermen, men uten lange tomler har den vært vanskelig å nå. Med One UI vil den i stedet dukke opp på nedre del av skjermen, og denne tankegangen går igjen i hele grensesnittet.

One UI sørger også for at apper sømløst kan utvide seg sammen med resten av skjermen til en brettbar mobil når du folder den ut. Grensesnittet gjør det dessuten mulig å surfe på nettet, se videoer og chatte samtidig fordi inntil tre apper skal kunne kjøre side ved side når en kompatibel enhet er brettet ut og du har en gigantisk skjerm til disposisjon.

One UI vil selvfølgelig kjøre på kommende Galaxy S10 fra start, og naturlig nok også på Galaxy Fold, som kommer i april og vil koste rundt 20 000 kroner.

Android Pie byr dessuten på mye nytt, og det kan du lese om her.

Endelig kan du skifte funksjon på Bixby-knappen

En annen nyhet er for øvrig at Samsung-brukere vil få anledning til å endre funksjon på Bixby-knappen sin. Samsung har nemlig de siste årene levert telefonene sine med en egen, dedikert stemmeassistent-knapp.

Bixby-knappen vil fremover kunne konfigureres direkte i operativsystemet, uten tredjepartsapper.

Problemet har bare vært at Samsungs stemmeassistent Bixby har vært mange hakk bak konkurrenter som Google Assistant og Siri, og den har i tillegg kun vært tilgjengelig på engelsk og koreansk.

Nå blir det imidlertid endring, melder The Verge. Samsungs nye Galaxy S10 kommer nemlig med muligheten for å endre funksjon på Bixby-knappen, og Samsung bekrefter i tillegg at også Galaxy S8, S9, Note 8 og Note 9 vil få samme valg når Android Pie og One UI blir tilgjengelig.

Du vil nemlig kunne gi knappen en ekstra funksjon med enten enkelt- eller dobbelttrykk. Helt unna Bixby kommer du imidlertid ikke, da den vil forbli på metoden du ikke valgte.

Samsung sier ellers at funksjonen vil dukke opp i en fremtidig programvareoppdatering, men akkurat når den kommer vites foreløpig ikke.

Les også
En egen Google Assistent-knapp skal inn i 100 millioner mobiler i år
annonse