Til hovedinnhold

33 gode apper: Disse gjør ferien mer spennende

Les vår store guide til nyttige og morsomme apper for norgesferien.

Før reisen

Har du planer om å feriere i Norge i sommer? Med de rette appene på telefonen eller nettbrettet er det lettere å planlegge reisen, gjøre de beste hotellkuppene, finne de mest spennende restaurantene, eller oppdage de mest interessante attraksjonene.

Utvalget av reiseapper er enormt, enten du ferierer i Norge eller i utlandet. I denne guiden presenterer vi apper vi synes det er verdt å pakke med seg når du skal på ferie i Norge. Men mange av appene er nyttige også for deg som har tenkt å sette snuten mot det store utland.

Til utlandet? Slik surfer du billigst i utlandet i sommer » (Mobilen.no)

Først noen apper som kan være kjekke å ha både før og under reisen:

Besøk Norge: Appen Visitnorway.no er en av de første appene du bør laste ned om du skal på ferie med bil, telt eller campingvogn, eller hvis du vil være ryggsekkturist. Appen gir deg oversikt over alle slags overnattingssteder, fra campingplasser og hoteller til fyr, gjestehavner og rorbuer. I tillegg får du en fyldig attraksjonsoversikt og aktivitetskalender for svært mange steder i Norge. Gratis for iPhone og Android.

Tid for lister: Alle trenger en reiseliste, og hvor ble det av den fra i fjor? Lag lister fra bunnen av, eller bruk en ferdig liste som basis for en egen. Listene kan enkelt deles via e-post. Packing Pro for iPhone (21 kr), Packing List for Windows Phone (gratis) og Packing List for Android (gratis).

Festival-appen! Victorinox lager ikke bare den legendariske verktøy-foldekniven, men også Festival Ready, en utmerket festival-app med lister, 3D-kart, lykt og værmelding. Gratis for iPhone og Android.

Hytta: Lurer du på om hytta, som halve slekta har tilgang til, er ledig andre uka i juli? Har noen tømt utedoen? Hvor mye gass er det igjen? Vår Hytte holder orden på alt du lurer på om hytta og sender påminnelser til deg og andre med tilgang til hytta. Gratis for Android og iPhone.

Se nordlys: NorwayLights gir deg tredagersvarsler for nordlys, og time-for-time-varsel på dagens dato. Med kart og fototips. Gratis for Android, iPhone og Windows Phone.

Onavo Extend reduserer databruken og viser deg hvor mye du har brukt.

Surf billigere: Det har lett for å bli en del surfing i ferien, bølger eller ei. Og ofte er det ingen trådløse nettverk å oppdrive, så det kan bli en dyr fornøyelse. Onavo Extend viser deg databruken, krymper data og kobler seg av når du er tilkoblet trådløst nettverk. Gratis for iPhone og Android.

Ekstra lommelykt: En ekstra lommelykt kan komme godt med.Brightest Flashlight slår alt tilgjengelig lys på mobilen på maks styrke. Gratis for iPhone og Android.

Prøv Geocaching! Finn skjulte «skatter» som er gjemt av andre geocachere. Geocaching er moro for hele familien, og dessuten får man litt sårt tiltrengt trim i ferien. Gratis for iPhone, Android og Windows Phone.

Finn vennene dine på festivalen! Kartet i Find my Friends oppdateres fortløpende, og nye venner kan inviteres via SMS. Android-appen kan finne iPhone-venner, men iPhone-appen kan ikke finne Android-venner. Gratis for Android og iPhone.

Transport: Disse appene hjelper deg med å finne ut når toget, bussen, båten eller flyet går. NSB for iPhone, Windows Phone og Android, Hurtigruten for iPhone og Android, SAS for iPhone og Android, Widerøe for iPhone og Android, Norwegian for iPhone og Android.

Under reisen

Disse appene kan du få bruk for under reisen:

Hjelp 113-GPS: Skulle noen mot formodning bli syke under reisen, kan denne appen være kjekk å ha. Når du starter Norsk Luftambulanse-appen, viser telefonen deg GPS-koordinater over hvor du er. Dermed kan du rettlede 113-sentralen under samtalen. Uvurderlig på tur. Gratis for iPhone, Android og Windows Phone.

Dra trygt til sjøs: RS App er en ny app fra Redningsselskapet som i nød-modus kobler deg direkte til Kystradioen, som så kontakter nærmeste redningsskøyte. Ellers viser den sjøkart med båthavner, værvarsel, vindstyrke, bølgehøyder og vanntemperatur. iPhone og Android, 28 kr.

Kom deg i hus! Øs, pøs og bare et vått telt å skilte med? Finn det rimeligste overnattingsalternativet i nærheten, for eksempel med hotels.com (gratis for Android, Windows Phone og iPhone) eller hotelscombined.no (gratis for Android og iPhone).

Forleng smarttelefonens batteritid: En app som setter mobilen på sparebluss, også økonomisk sett. Easy Battery Saver for Android, gratis, Battery Life Pro for iPhone, gratis.

Veihjelp: Falck Veihjelp gjør det enkelt å bestille hjelp, uansett hvor du er i Norden. Gratis for iPhone.

... også om du har elbil: Falck Elbil viser deg hvor nærmeste ladestasjon og Falck-stasjon er, den har førstehjelpstips, og du kan bestille veihjelp via appen. Gratis for iPhone.

Kom deg ut: NRK og Turistforeningen har laget UT, som foreslår fotturer, skiturer og sykkelturer ut fra GPS-posisjonen din. Med kart og tursøk. Gratis for iPhone og Android.

Toppturer: Bruk mindre tid på planlegging av toppturene og mer tid på turene med appen fra Gyldendal. iPhone 7 kr, Android 8 kr.

Sikte-appen forteller deg navnet på fjellene.

Fjell i sikte! Hvis du er ute på topptur uten å ane hva fjell og vann rundt deg heter, kan du starte opp iSikte og rette kameramobilen mot dem. Da vil navn på alle fjell og vann i nærheten «sveve» over dem på skjermen. iPhone 28 kr.

For fiskeren: Registrer fangsten din med SportsFiske-appen og last opp gps-data, værforhold, fisketyper, agn og sluker du har brukt. iPhone, 21 kr.

Og selvsagt: Ingenting er viktigere enn værmeldingen når du er på tur. Vi anbefaler Yr for iPhone, Windows Phone og Android, Storm for iPhone og Android, og Pent for iPhone og Android.

Og, apropos været, for deg som liker å vite hvor kaldt det er i vannet før du gjennomfører sommerens minst ene obligatoriske bad: Badetemperaturer i Norge for iPhone og Android. Etterpå kan du krype inn under et varmt teppe med en god e-bok på Kindle-appen. Gratis for Android, iPhone og Windows Phone.

Stay.com

Stay er en norskutviklet reise-app som blir stadig bedre. De to største fortrinnene er at lokale guider gir tips om hva du bør se og oppleve i rundt 150 av verdens storbyer, hvor du bør spise og hvor du bør handle. I tillegg har den offline-modus: Før du reiser til en storby, kan du laste ned offline-kart av hele byen med ett tastetrykk. Dermed slipper du å punge ut for dataroaming, som lett blir et firesifret beløp. Reisene kan planlegges i appen eller på nettstedet stay.com, så synkes de automatisk med mobilappen.

Legg til favorittene dine

Når du først har lastet ned en by, synkes den kun når du er tilkoblet et trådløst nettverk. Du kan legge til egne favoritter i guiden, eller invitere de du reiser sammen med eller andre venner til å bidra til guiden. Når du har lastet ned kartet, kan du finne din posisjon på kartet, kikke rundt og oppdage nye steder og legge dem til i guiden din. Er du åpen for forslag, klikker du bare på «Guides» for å inspireres av lokale guider og folk som kjenner byen inn og ut. Dessuten kan du trykke på «Friends’ Checkins», som viser deg hvor dine Facebook-venner har vært i den aktuelle byen, og hvor langt unna stedet ligger. Er det aktuelt for en visitt, kan du legge det til i guiden.

Oslo, Bergen – eller London

I Oslo får man blant annet tips av «håndplukkede guider» som kaffeverdensmester Tim Wendelboe og Arne Hjeltnes, som geleider deg på kaffebarer og lunsjrestauranter, mens Kari Traa gir deg tips om treningsmuligheter i hovedstaden. I tillegg får du en tradisjonell guide over severdigheter, restauranter, shopping og så videre. I vakre Bergen blir du guidet av blant andre illustratøren Gunvor Rasmussen, fotografen Andreas Roksvåg og møbeldesigneren Siv Lier, i tillegg til nettstedets egne eksperter.Vil du heller til London, men er utrygg på om det er mulig å få tak i anstendig kaffe i verdensmetropolen, så hjelper Tim Wendelboe deg gjerne der også. I tillegg får du tips fra mange lommekjente londonere.

Gratis for iPhone og Android

Her kan du lese mer om ferieapper du trenger når du skal på ferie i utlandet »

Til utlandet? Slik surfer du billigst i utlandet i sommer » (Mobilen.no)

Les også
Vær-apper som kan mer enn Yr
Les også
Kan Google Translate redde ferien?
Les også
Utnytt potensialet i Android-mobilen din
Mer om
annonse