Nyhet

Derfor koster Xbox One mer enn PlayStation 4

Koster mer fra fabrikken enn rivalens PS4 grunnet én ting.

Fredag braker det løs, når Sony lanserer sin fjerde hjemmekonsoll på det norske markedet med sin Playstation 4. Microsofts Xbox One må vi her på berget vente på til utpå nyåret, mens amerikanerne på sin side nå har mulighet til å plukke med seg begge fra butikkhyllene.

Sammenlignet kostnadene

Det amerikanske nettstedet iSuppli har gjort nettopp dette, og fått kloa i både den nye Xboxen og den nye Playstationen. De har som vanlig ikke kjøpt inn konsollene for spillhygge, men for å demontere dem og gå konsollenes komponenter nærmere i sømmene.

Nettstedet åpnet konsollene og inspiserte hver eneste komponent som var gjemt inne i de to nye vidunderene. Ved å sjekke både komponentprodusent og modell for de enkeltstående komponentene, kunne de finne ut av den omtrentelige prisen de kostet å produsere. Da de la sammen prisene for hver komponent, fant iSuppli at Microsofts konsoll kostet 471 dollar, mens Sonys Playstation 4 kostet 381 dollar å produsere.

Likt til å begynne med

Den dyreste komponenten i begge maskinene er selvsagt APU-en fra AMD, som inneholder både prosessor og grafikkbrikke. APU-en i Xbox One koster 110 dollar, mens Playstation 4 sin APU kostet 100 dollar. Nå er de to APU-ene i grunnen svært like, og iSuppli spekulerer i om det er den lynraske ESRAM-brikken på 32 megabyte som trekker prisen opp for Xbox APU-en.

Når det kommer til minne benytter Playstation 4 åtte gigabyte GDDR5 til en kostnad av 88 dollar. Microsoft har derimot hold seg til det tregere DDR3-minnet i sin Xbox One. For de åtte gigabytene av DDR3-minne skal Microsoft derfor ha sluppet unna med 60 dollar.

I tillegg til kostnaden for komponentene ovenfor, må Microsoft også ut med 25 dollar for den eksterne strømforsyningen til sin Xbox One, noe Sony slipper, da Playstation 4 kommer med denne innebygget.

En komponent drar opp

Sony bruker ellers 37 dollar på den 500 gigabyte store harddisken som sitter i Playstation 4, og som du faktisk kan bytte ut med en annen disk om du vil. (Ekstra)

Playstation 4 sin medfølgende håndkontroll, DualShock 4, koster 18 dollar, mens Xbox One sin styrespak koster 15 dollar å produsere. Så langt altså prisen lik, men det er en ting som skiller seg ut for Xbox-en.

Xbox Ones Kinect-sensor har vært omdiskutert, og høyner prisen på alle Microsofts nye konsoller med 75 dollar. Det er altså ene og alene det obligatoriske Kinect-kameraet til Microsoft som trekker prisen for Xbox-en et nivå over hva Sony tar betalt for sin Playstation 4.

Mye for pengene

Selv om Xbox One og Playstation 4 koster henholdsvis 471- og 381 dollar, og selges for henholdsvis 499- og 399 dollar, betyr ikke dette at Microsoft og Sony tjener penger på konsollene, da også salgsleddet skal ha en viss fortjeneste. Du får altså uten tvil mye for pengene dine, og uansett hvilken konsoll du skulle foretrekke, kan du trygt dra kortet ditt uten å behøve å frykte at du betaler blodpris.

Likevel må de to konsollgigantene se mye lysere på økonomien nå, enn for åtte år siden, da de solgte begge konsollene med store tap. Sony tapte eksempelvis over 200 dollar for hver eneste solgte Playstation 3, den gang.

Lurer på hvilken konsoll du skal velge?
Her er likhetene og forskjellene mellom PS4 og Xbox One »

(Kilde: IHS iSuppli)

Les også
Nå kan Xbox One-kontrollen brukes på PC
Les også
Så lett bytter du harddisk på Playstation 4
Les også
Xbox One-eiere klager over feil på maskinvaren
Les også
AMD tjener mer på Playstation 4 enn hva Sony gjør
Les også
Dette er innsiden av Playstation 4
Les også
Bør du velge PlayStation 4 eller Xbox One?
Les også
Xbox One får to funksjoner PlayStation 4 ikke har
Les også
Bekreftet: Playstation 4-kontrollen virker på PC
Les også
– Konsollene kan aldri igjen overgå PC-en
Les også
Nå vet vi mye mer om maskinvaren til Xbox One
annonse