Til hovedinnhold

DisplayPort 1.4 vil glede både spillere og filmentusiaster

Støtter både 8K, HDR-bilde og raskere paneler.

Belkin

Etter hvert som skjermteknologien forbedres og panelene blir både raskere, får høyere oppløsning og mulighet til å vise flere farger, trengs oppdaterte grensesnitt. Bare slik kan den massive informasjonsmengden som må til for å fore panelet med et godt bilde, overføres fra datamaskinen til skjermen.

Standardiseringsorganisasjonen for video, VESA, har som en følge av den raske teknologiske utviklingen i skjermmarkedet akkurat annonsert DisplayPort 1.4.

Støtter 8K med en kabel

DisplayPort 1.4 vil blant annet gjøre det mulig å koble en 8K-skjerm til en bærbar PC eller mobiltelefon med én kabel.

Helt spesifikt vil den nye DisplayPort 1.4-standarden gjøre det mulig å vise et 8K-bilde i 60Hz med HDR-farger, eller et 4K-bilde i 120Hz med HDR-farger.

DisplayPort 1.4 får til dette takket være store fremskritt når det gjelder komprimering. Den såkalte «Display Stream Compression»-teknologien, som er en del av den nye standarden, komprimerer nemlig videostrømmer hele tre ganger så effektivt som tidligere.

HDR-støtte

HDR er en forkortelse for High Dynamic Range, og skal gi bedre bilder ved å sørge for at detaljer i lyse og mørke felter trer tydeligere frem selv når de vises i bildet samtidig. Uten HDR vil en forbedring av signalene i mørke felter gjøre lyse felter mindre detaljerte og omvendt.

HDR krever naturlig nok sin del av båndbredden. Hvilke oppløsninger eller oppdateringshastigheter den nye DisplayPort 1.4-standarden kan klare om en ser bort fra HDR er ennå ukjent. En kan likevel driste seg til å tippe 4K-bilde i 165 Hz eller lignende, noe som i så fall vil tjene PC-spillere.

VESA varsler at det nye USB Type-C-grensesnittet vil støttes. Om denne støtten vil utvides til Thunderbolt-grensesnittet er ennå ukjent, det samme gjelder hvorvidt DisplayPort vil forlate sitt eget grensesnitt til fordel for et av de nå svært mange alternative grensesnittene.

Kabelforvirret?
Vi viser vei i kabelsalaten (Tek Ekstra) »

Men først, DP 1.3...

Merk at du vil trenge nye kabler for å dra nytte av det oppdaterte DisplayPort-grensesnittet når tiden kommer at det støttes av enhetene dine. Det er uvisst når DisplayPort 1.4 er klar for lansering, men ikke regn med at det nye grensesnittet kommer på markedet i år.

DisplayPort 1.3, som også er annonsert men ennå ikke er tilgjengelig på markedet, kan drive to 4K-skjermer ved 60 Hz samtidig, eller en 5K-skjerm ved 60Hz. Det er ventet at de første grafikkortene med støtte for DisplayPort 1.3 vil lanseres i sommer av AMD og Nvidia.

Høy oppløsning og rask oppdateringsfrekvens stiller store krav:
Denne skjermen trenger du en ny kabel for å utnytte »

(Kilde: PC World)

annonse