Til hovedinnhold

Ny skjermteknologi kan gi mobilene ekstrem batteritid og oppløsning

Forskere har utviklet en skjerm som nesten ikke bruker strøm.

PureSolution/Shutterstock.com

Den delen av mobiltelefonen som konsumerer desidert mest strøm er skjermen, så for å komme videre i den evinnelige jakten på lengre batteritid er det avgjørende å utvikle skjermteknologi. Nå har britiske forskere gjort nettopp dette, og presentert en løsning som kan gi nesten strømfrie mobilskjermer.

Som avisen The Telegraph melder skjedde det nye og oppsiktsvekkende fremskrittet hos et firma tilknyttet det kjente Oxford-universitetet i Storbritannia. Firmaet heter Bodle Technologies.

Brukte supertynt PCM-materiale

Selve teknologien innebærer å benytte et nytt såkalt PCM-materiale (phase changing materials), som i korte trekk er materialer som kan endre struktur og egenskaper med svært korte intervaller.

Illustrasjonsbilde av teknologien, hentet fra Bodle Technologies' hjemmeside. Foto: Bodle Technologies

Det forskerne gjorde var å legge et supertynt lag av et slikt materiale, med en tykkelse på bare syv nanometer, mellom to gjennomsiktige elektroder i en slags «sandwich».

Ved å sende strøm med svært lav styrke gjennom materialet klarte forskerne å manipulere bølgelengden til det reflekterte lyset på en slik måte at det dannes ulike farger, og ved å sette sammen flere «sandwicher» kan man igjen konstruere piksler som kan skrus av og på så raskt at det kan brukes til levende video.

Kan gi ekstremt små piksler

Det er uvisst akkurat hvor energieffektiv løsningen er, men ifølge forskerne kreves det nesten ingen strøm i det hele tatt for å drive skjermene. På firmaets hjemmeside kan man lese at skjermene vil ligne på papir, altså noe à la Kindle-skjermer som ikke lyser opp på egen hånd.

Akkurat denne egenskapen vil kanskje ikke gjøre teknologien så aktuell for mobilskjermer i sin nåværende form. Teknologien har imidlertid også andre store fordeler, blant annet at pikslene kan lages ekstremt små, nærmere bestemt under 100 nanometer. Potensielt kan dette igjen gi vanvittig høyoppløste skjermer.

I tillegg til dette skal forskerne også ha utviklet en kostnadseffektiv produksjonsmetode for teknologien, som betyr at skjermene heller ikke trenger å bli spesielt dyre. Når vi eventuelt får se teknologien i aksjon er imidlertid ennå høyst uvisst. Mer informasjon finner du hos Bodle Technologies.

I mellomtiden dukker det også opp nye, konvensjonelle skjermløsninger: S7 Edge-skjermen skal visstnok bli buet oppe og nede »

annonse