Til hovedinnhold

iPad 2 er lansert

:

Slik ser Apples spesifikasjonsark i den amerikanske nettbutikken ut.
I motsetning til for iPhone 4, skal den hvite utgaven av iPad 2 komme samtidig med den sorte.

Følg LIVE dekning av Apples pressekonferanse på Amobil.no

Apple lanserte i dag neste generasjon iPad med brask og bram. Det nye nettbrettet er slankere og lettere enn før, og har blant annet fått kamera foran og bak samt et forbedret operativsystem. Skjermstørrelsen er fremdeles på 9,7 tommer og prisene forblir de samme.

Det har lenge gått rykter om iPad 2 ville få en skarpere skjerm. I dag ble det imidlertid klart at skjermen har akkurat den samme 1024 x 768 punkters oppløsningen som i den første iPad. Dermed ligger Apple et godt stykke bak de skarpere skjermene på konkurrenter som LG Optimus Pad og Samsung Galaxy Tab 10".

Til gjengjeld har man klart å kutte ned vekten av nettbrettet til ca 600 gram, en kjærkommen forbedring når man skal holde brettet over lengre perioder for å lese eller se på video. Det er også fem millimeter tynnere, og er nå 8,8 millimeter tynt mot forgjengerens 13,4 millimeter.

Se flere bilder av iPad 2 på Mobilen.no

Endelig kamera

Apple har endelig fått på plass kamera i nye iPad, en funksjon selskapet fikk mye pepper for å utelate i sin første modell. Så godt som alle andre nettbrett på markedet har allerede kamera, og nå følger altså Apple etter. Det er linse foran og bak, slik at du kan bruke kameraet både til videotelefoni og til å knipse bilder.

Apple lanserer også en egen overgang til iPad for å koble det til en TV eller projektor med HDMI-kabel. Her kan du vise bilder og HD-video i en oppløsning på opp til 1080p.

Mer prosessorkraft

iPad 2 skal være hakket raskere enn sin forgjenger. Apple har satt inn neste generasjon av sin egenutviklede prosessor, kalt A5. Prosessoren har doble kjerner, som gjør det lettere for nettbrettet å håndtere mange samtidige arbeidsoppgaver. Hvor mye dette har å si for den praktiske ytelsen gjenstår å se.

Ellers er spesifikasjonene til iPad 2 mye av det samme som vi kjenner fra forgjengeren. Den kommer i en modell som kan bruke mobilnettet til å surfe, samt en billigere modell hvor du er avhengig av å være i en trådløs sone (Wi-Fi). Den har Bluetooth for bruk med trådløst hodesett og annet tilbehør, samt innebygget GPS for kartnavigasjon.

Den støtter ennå ikke minnekort, som betyr at du må bruke kabel eller WI-Fi for å overføre filer til og fra enheten. Du er også begrenset til de 64 GB med innebygget minne du får på toppmodellen.

Like fullt har det blitt solgt mer enn 15 millioner iPad-er i løpet av de ni månedene nettbrettet har fantes. Det gir Apple en markedsandel på vanvittige 90 prosent.

Venter tøff konkurranse

Selv om Apple har opplevd stor suksess med iPad, gjenstår det å se om de kan holde på grepet om kundene med dagens nye modell. Det har kommet en flom av konkurrerende nettbrett det siste året, som alle kan skilte med funksjoner iPad 2 mangler.

Dette er noe av det skal Apple konkurrere mot:

Blackberry Playbook - Unikt nyutviklet operativsystem, mindre og lettere, støtter Flash
HP TouchPad - Unikt operativsystem, mindre og lettere, støtter Flash
HTC Flyer - Støtter pekepenn for ekstra presisjon, mindre og lettere, støtter Flash
LG Optimus Pad - Skarpere 9-tommers skjerm, 3D-kamera, støtter Flash
Motorola Xoom - Skarpere skjerm, HD-kamera, barometer (!), støtter Flash
Samsung Galaxy Tab 10" - Støtter Flash

På den annen side har Apple lagt seg på et veldig lavt prisnivå med laveste pris på inngangsmodellen på 4090 kroner. iPad 2 kommer i salg i Norge 25. mars.

Følg LIVE dekning av Apples pressekonferanse på Amobil.no

annonse