Til hovedinnhold

Nå er det slutt på sjokkregningene

Et nytt system for fakturering av datatrafikk i utlandet gjør at NetCom kan garantere sine abonnenter at regningen for bruk av data på mobilen ikke blir på mer enn 495 kroner per måned. – Data i utlandet er fortsatt like dyrt, men et nytt system som innføres fra 1. juli i år hindrer at regningen løper løpsk, forteller Øyvind Vederhus, kommunikasjonssjef i NetCom.

Når forbruket når grensen på 495 kroner er det stopp. Skal kunden fortsette å bruke data etter at denne grensen er nådd, må kunden selv be om en høyere grense. – Kunder som ønsker det kan få satt grensen helt opp til 10 000 kroner, sier Vederhus til Mobilen.no.

Løsningen er kommet på plass etter at flere kunder har pådratt seg gigantregninger som følge av uforsiktig omgang med mobildata i utlandet.

Nytt system

Årsaken til at NetCom kan garantere en makspris er at systemet for fakturering mellom mobiloperatørene er lagt om. Tidligere sendte de utenlandske operatørene en regning på ditt forbruk til din operatør. Det ga en forsinkelse som gjorde det mulig å la forbruket løpe løpsk uten at din operatør fikk vite det. Nå har du en kreditt i de utenlandske nettene på 495 kroner.

– Vi har roamingavtale (avtale om bruk av annen operatørs mobilnett) med mer enn 300 operatører over hele verden. Samme hvor du reiser, så gjelder grensen på 495 kroner, sier Vederhus. Hos de dyreste operatørene kan imidlertid denne grensen være nådd på et øyeblikk.

Telenorkunder må selv bestille tjenesten

Også Telenor har mulighet for å sette en grense for hvor høy dataregning du kan pådra deg. Men hos Telenor må du selv bestille tjenesten. Tjenesten til Telenor heter Datakontroll Utland, og setter grensen til 500 kroner per måned.
Husk at tjenesten kun gjelder for nummeret du bestiller den fra. Har du eget SIM-kort for tjenesten Mobilt Bredbånd, så må du bestille grense også for dette.
Tjenesten kan du bestille ved å sende SMS med teksten ”Start utland” til 1999.
Men det er ikke bare datatrafikk som er dyrt i utlandet. Les våre tips om hvordan du kan få mobilbudsjettet til å strekke seg litt lenger:
Ikke gå i smartmobil-fella

Mer om
annonse