Tek.no

Nyhet

Apple med en håndfull nyheter

Mac App Store.
Jonas Jansen Lauvlid
21 Okt 2010 15:00

Steve Jobs presenterte i går en sniktitt på den neste pusekatten i Mac OS X-serien. Denne gangen er det løven vi skal stifte bekjentskap med, altså Mac OS X 10.7 Lion.

Før presentasjonen i går var det mange som spådde at det nye operativsystemet ville se til iOS, Apples operativsystem for de bærbare enhetene sine, i denne neste utgaven. Det viste seg å være helt korrekt.

Mye kjent for iOS-brukere.

En stolt Apple-sjef begynte med å presentere Mac App Store. App store har vist seg å være en enorm suksess, med over 7 milliarder nedlastede programmer i følge tall fra selskapet selv. Konseptet videreføres i Mac App Store (MAS) og er, som navnet antyder, en App Store for Mac-maskinene.

MAS opererer etter de samme prinsippene som i iOS, der en egen applikasjon har oversikt over tilgjengelige applikasjoner for Mac. Det skal være både gratis- og betalprogramvare og det hele presenteres med de samme kjente Featured- og Top Charts-menyene i tillegg til resten av navigasjonsmulighetene som finnes i App Store. Samme retningslinjer for utviklere vil gjelde her, deriblant 70/30 delingen av profitten (der Apple tar 30 %).

Ved å gå inn på en side om en applikasjon kan man ved et enkelt klikk kjøpe programvaren, som lastes ned og installeres på samme måte som på iPhone. MAS sjekker også etter oppdateringer på samme måte som på iOS.

Applikasjonene samles i den nye Launchpad. Når du starter Launchpad dukker det opp et skjermbilde som fylles opp med alle applikasjonene dine; en Mac-versjon av home screen på iOS. Her kan man enkelt velge det man vil starte, endre rekkefølgen og lage mapper med flere applikasjoner.

Launchpad.

Ikke tafsing på skjermen.

Facetime kommer som applikasjon til Mac, og kan kommunisere med alle Facetime-enheter. Betaversjon kan lastes ned allerede i dag. Fullskjermsmodus kommer også til Lion, akkurat slik apps fungerer på iPhone, men er valgfritt for de som liker det på gammelmåten.

En forbedring av Exposé kalt Mission Control skal gi bedre oversikt over de åpne vinduene dine. Dette er en slags sammensmelting av Exposé og Spaces. Her samles alle åpne vinduer kategorisert etter hvilket program de tilhører, i tillegg til at de sorteres etter Spaces (se bildet).

Mission Control.

Mange hadde kanskje sett for seg at selve skjermen nå skulle bli touch-basert. Men i følge Apples brukerundersøkelser fungerer touch på vertikale overflater svært dårlig. Vanskeligheter for å være like nøyaktig som på horisontale flater og fort trettende for armen er blant mange tilbakemeldinger selskapet skal ha fått. Derfor forblir touch-egenskapene på den store pekerflaten.

Apple håper å kunne kjøre ut Lion rundt sommeren neste år. Ingen pris eller oppgraderingsmuligheter ble nevnt, men historisk sett har de som allerede har en tidligere versjon av OS X, kunnet velge en oppgraderingsversjon som er litt billigere enn en fullversjon.

(Kilde: Pressemelding.)

Les også
Hva er det Apple bygger her?
Les også
Snøleoparden blir raskere
Les også
Gruppesamtale for Mac
Les også
Gratis antivirus for Mac
Les også
Office for Mac
Les også
Bbedit får HTML5-støtte
Les også
Kvitring i Facebook
Les også
Åpner SSD-fabrikk
Les også
Intel med storsatsing
Les også
Google holder ord
Les også
Mozbackup
Les også
Apple til oppkjøp av svensk teknologi
Les også
AutoCAD returnerer til Apple
Les også
Mac OS X oppdatering 10.6.4 er ute
Les også
Nytt Mac-virus oppdaget
annonse

Les også