Tek.no

Nyhet

Ricoh med utskiftbar sensor

Modulært kamera. Bytt ut både optikk og bildebrikke.
Erik Faarlund
10 Nov 2009 07:00

Det nye konseptet GXR fra Ricoh er en løsning vi aldri har sett tidligere, men som åpner spennende muligheter.

Modulært system
I utgangspunktet er det et slags kamerahus med grep, knapper, skjerm, blits, batteri og minnekort. På dette huset kan du sette ulike foto-enheter, bestående av objektiv, bildebrikke og prosessor.

Den umiddelbare fordelen med dette er jo naturligvis at man kan variere brikkestørrelsen, og dermed også objektivstørrelsen når behovene endrer seg. For eksempel bruke en liten brikke med liten optikk til dagligdags fotografering og når det er godt lys, og så sette på en enhet med større brikke og objektiv når det er dårlig lys, eller du virkelig er ute for å ta flotte bilder. Kanskje kan du en dag få et fullformatkamera ved bare å kjøpe en ny fotoenhet.

Kan bli kompakt
Der hvor MicroFourThirds gir deg muligheten til å sette på et ”pannekake-objektiv”, som gjør hele pakka ganske kompakt, men hvor du mister zoom og enkelte andre funksjoner, kan GXR gi deg en enda mer kompakt løsning med zoom og alt, hvis du kan leve med en mindre brikke, mens du kan sette på større optikk og større brikke når du trenger det.

GXR påmontert objektiv tilsvarende 24-72mm - likner svært på en GR Digital III.

Dette er også den eneste løsningen med utskiftbar optikk som ikke lager problemer med støv på bildebrikken.

Det åpner også spennende muligheter for å sette på andre ting enn bildebrikker. For eksempel bør det være mulig å sette på en projektorenhet for visning av bildene du har tatt.

Men likevel er ikke alt optimalt. Man kan for eksempel spørre seg om dette er et kamera med utskfiftbar optikk og bildebrikke, eller ulike kameraer som har utskiftbar grep-/skjem-/batteri-enhet.

Vi har ikke fått noen priser ennå, men ser det som litt suboptimalt at man må kjøpe ny bildebrikke og prosessor hver gang man skal ha nytt objektiv. Det høres kostbart ut.

Huset i seg selv er omtrent så stort som en Olympus E-P1, men velger du en modul med liten bildebrikke, blir totalen ganske kompakt. Men sammenliknet med overnevnte med 17mm pannekake-objektiv, er ikke GXR nevneverdig mindre. Ricoh oppgir det til å være det minste kameraet med blits og utskiftbar optikk. Olympus E-P1 har ikke blits.

Vanskelig å dekke alle behov
En annen ting er at det vil være utrolig mange kombinasjoner av brikkestørrelse/-oppløsning og brennvidde/blenderåpning, så det skal bli vanskelig for Ricoh å tilfredsstille alle disse behovene uten å ha nesten like mange forskjellige enheter som det er kamerabrukere.

De to første modulene som blir tilgjengelige.

I første omgang lanseres det to moduler. En med 1/1,7 tommer bildebrikke på 10 megapiksler og zoomobjektiv tilsvarende 24-72mm f/2,5-4,4 med bildestabilisator på brikken. Den andre er en makro med APS-C-sensor (1,5x crop-faktor) på 12 megapiksler og med objektiv tilsvarende 50mm f/2.5. Makroen gir en forstørrelse på 1:2 og det er ingen bildesatbilisator.

Nye funksjoner underveis
Kameraet støtter RAW (DNG), og mange av funksjonene ligger i kameraenheten. Det betyr at dukker det opp nye muligheter, så kan disse implementeres i nye enheter som kommer på markedet, og du får oppgradert kameraet ditt når du kjøper ny optikk. Samtidig betyr det også at hver enhet oppfører seg forskjellig fra de andre. Det er andre lukkertider som er tilgjengelig, ulik mulighet for å ta opp video og så videre. Det kan gjøre deg litt forvirret hvis du ikke til enhver tid har oversikt over hva de ulike modulene kan gjøre – du tar med deg kameraet og går ut med én modul, men har glemt at den ikke kan ta opp video. Hvis du ikke har glemt dette, og dermed tar med deg to moduler, har du kanskje ikke oppnådd så mye når det kommer til plassbesparelse.

Slik blir baksiden av kameraet seende ut. Legg merke til kontakten for elektronisk søker rett under blitsskoen.

GRX leveres med LCD-skjerm på 7,6cm (3 tommer) med en oppløsning på behagelige 920 000 punkter. I tillegg kan du få en elektronisk søker på 0,37 tommer med samme oppløsning. Begge dekker sRGB fargerom.

For at dette skal bli en suksess, må Ricoh til by et stort antall moduler til en svært gunstig penge, og de må overbevise oss om at de kan levere høy bildkvalitet, sammenliknbart med de store produsentene av speilreflekskameraer. Når kamerahuset er omtrent like stort som en Olympus E-P1, ser vi likevel ikke at de har mye å konkurrere med, når du med Ricoh må kjøpe bildebrikke, prosessor, bildestabilisator og alle slike ting med hvert objektiv. Hadde størrelsen vært vesentlig mindre, så du fikk en svært kompakt løsning hvis du valgte en mindre bildbrikke, hadde dette vært mer spennende. Men selvfølgelig – med et system som dette, er det ingenting i veien for at Ricoh kan lansere et mindre hus som du kan bruke de eksisterende modulene dine på.

Vi kan ikke annet enn å berømme Ricoh for å prøve noe nytt. All ære til de som gjør det i disse vanskelige økonomiske tider. Vi ønsker dem lykke til og håpe at dette faktisk er et sabla bra konsept. Og så gleder vi oss til å få priser på dette utstyret.

Levering starter i desember.

GXR påmontert elektronisk søker og 50mm makro.
Les også
Superzoom til Ricoh GXR
Les også
Ukens oppdateringer
Les også
Systemkamera med og uten speil
Les også
Nye, utskiftbare kameramoduler
Les også
Olympus Pen E-P1
Les også
Panasonic GH1
annonse

Les også