Til hovedinnhold

Dette var PC-året 2009

Det Herrens år 2009 ender denne uka, og i den forbindelse er det en sedvane å ta et kjapt tilbakeblikk på årets høydepunkter - i dette tilfellet sett fra denne teknologijournalistens perspektiv.
Totalt sett har det vel ikke vært av de mest begivenhetsrike årene i datamaskinens historie, men noen hendelser har da likevel preget året. På vårparten var det mye oppmerksomhet og skriverier rundt rettsaken mot BitTorrent-nettstedet The Pirate Bay, som endte opp med at gutta bak ble funnet skyldige. Dommen ble dog anket (av alle parter), og i påvente av flere rettslige sprell til neste år er The Pirate Bay som nettsted på et vis fremdeles oppe og går.
Men presset på torrent-nettsidene har da også gitt noen konkrete resultater. For det første er Mininova, som tidligere var å regne som verdens største tracker, nå blitt "lovlydig" og lister kun lovlig materiale på sine sider. For det andre har torrent-teknologien har fått et kraftig dytt i retning av å kunne klare seg uten trackere ved hjelp av DHT og magnetlenker.

I'm a PC

De to rivalene Microsoft og Apple har begge kommet med nyheter i år, men mens Apple tradisjonelt får best dekning må det være lov å si at dette har vært Microsoft sitt år. Apple har riktignok kommet med en ny versjon av Mac OS X (Snow Leopard) og iPod Nano har fått radio og kamera, men ellers har det ikke vært så mye fra Apple som mange sikkert hadde håpet på. Det kanskje beste var nyheten om at kopisperren ble fjernet fra iTunes.
Microsoft har på sin side fått mye oppmerksomhet rundt operativsystemet Windows 7 som, takket være en fritt nedlastbar beta- og RC1-versjon, i praksis hadde vært i bruk nesten et år før den ble sluppet sent i høst. Operativsystemet har blitt godt mottatt.


I tillegg har Microsoft sluppet Internet Exporer 8, gitt brukere av Vista eller Windows 7 DirectX 11, og lagd furore i antivirusbransjen ved å endelig slippe en egen, gratis antivirus - Microsoft Security Essentials.
Det var spådd at Apple skulle trylle frem en type minibærbar i år, men det viste seg å ikke holde stikk. I stedet fikk vi en ny klasse bærbar PC - de såkalte CULV (Consumer Ultra Low Voltage)-modellene, med god batterilevetid og anstendig ytelse. Her var Acer tidlig ute og satt standarden med sin Timeline-serie.

Nettet ble viktigere

Vi ble stadig flere og er stadig mer på internett, og det merkes på flere punkter. Bruken av sosiale medier - og da kanskje spesielt Facebook - nå virkelig tatt av. Dette kan kanskje skyldes at stadig flere bli utstyrt med portable enheter som minibærbare og mobiltelefoner med bedre nettmuligheter. Vi kan uansett gjette på at dette har noe å gjøre med nedgangen i sendte jule-SMS i år.
Et annet punkt er at flere stoler på nettet for lagring og/eller synkronisering av filer over flere enheter, og tjenester som tilbyr dette har virkelig bredt om seg i 2009. Google Chrome OS, et operativsystem som i praksis nesten kun er en avansert nettleser, er dessuten godt underveis. Og hvor mange satser vel ikke på å få musikken sin servert over nettet, som med Spotify på mobilen?

Lite ny maskinvare

Som alltid har ting blitt noe raskere, større, mindre, rimelige og så videre, men bortsett fra de nevnte CULV-bærbare har vi vel ikke fått noe spesielt nytt. Men visse ting har gått fremover, som at den trådløse standarden 802.11n endelig ble ferdigstilt, og at USB 3.0 endelig er å finne i butikkene.
I løpet av året har vi også fått flere PC-er, både bærbare og stasjonære - med støtte for touch, men for noen god praktisk bruk mangler det fremdeles litt på programvaresiden. Av andre ting som er verd å nevne er at Calpella, som er Intels 6. generasjon Centrino-plattform (i praksis en samling komponenter for bærbare PC-er), nå i høst har gitt oss bærbare med Intel Core i7 og i5-prosessorer.
Når det gjelder prosessorer er forresten AMD fremdeles et stykke bak Intel, men deres Phenom II-modeller er et skritt i riktig retning. AMD har dog gjort det bedre på grafikkort-siden, da den andre hovedkonkurrenten Nvidia ennå ikke har fått fram et grafikkort med DirectX 11-støtte.

Mer om
annonse