Til hovedinnhold

Her er alle Windows 10-versjonene

Microsoft letter på sløret – og avslører at Windows Phone nå blir Windows Mobile igjen.

Shutterstock

I sommer lanserer Microsoft Windows 10 i 190 land og på 111 språk. Programvaregiganten har ennå ikke annonsert noen dato for lanseringen, men nå har de gått ut med informasjon om de ulike versjonene som kommer.

Som kjent vil Windows 10 fungere på tvers av ulike enheter som PC-er, nettbrett, mobiltelefoner og Xbox One, men brukeropplevelsen vil være tilpasset de ulike enhetene.

«Det vil også drive verden rundt oss og være sentrale i enheter som utgjør tingenes Internett, alt fra heiser til minibanker og maskiner for herteovervåking, til enheter vi har på oss», skriver selskapet i et blogginnlegg.

Microsoft kan også avsløre at Windows 10 for mobiltelefoner får navnet Windows 10 Mobile. Dermed dropper selskapet navnet Windows Phone, og går tilbake til Mobile-navngivningen som de brukte tidligere. Microsoft har brukt Mobile-navnet på Windows Mobile 2003, Windows Mobile 5 og Windows Mobile 6, men byttet til Windows Phone i versjon 7 og 8.

Dette er de ulike versjonene

Det vil være ganske mange ulike varianter av Windows 10, tilpasset ulike bruksområder og enheter.

  • Windows 10 Home. Dette er Windows 10 beregnet på forbrukermarkedet og på PC-er, nettbrett og hybrid-løsninger – altså nettbrett med avtagbart tastatur. Windows 10 Home får støtte for taleassistenten Cortana, den får den nye Microsoft Edge-nettleseren (tidligere kalt Spartan), og den vil støtte Continuum Tablet Mode – slik at du kan aktivere en touch-optimalisert nettbrettmodus på enheten. Det vil også være støtte for ansiktsgjenkjenningsteknologien Windows Hello. Sistnevnte lar deg logge deg på PC-en din bare ved å vise ansiktet ditt. I tillegg skal det være integrasjon med Xbox One, slik at Xbox One-eiere skal kunne spille Xbox One-spillene sine fra en hvilken som helst Windows 10-PC hjemme.
  • Windows 10 Mobile. Dette er Windows 10 for mobiltelefoner og små nettbrett. Operativsystemet har de samme «universal app»-appene som følger med Windows 10 Home, samt den nye touchoptimaliserte utgaven av Office. Ved hjelp av Continuum for Phone vil du kunne bruke telefonen som en PC når du kobler den til en større skjerm.
  • Windows 10 Pro. Dette er proffutgaven av Windows 10, beregnet på små bedrifter. Den inneholder en del ekstra funksjoner for sikkerhet og administrasjon, støtter fjernstyring, og kommer med den nye Windows Update for Business-funksjonen som ifølge Microsoft skal gi lavere administrasjonskostnader og gi bedriftene kontroll over utrulling av oppdateringer.
Windows 10 på PC og mobil. Foto: Microsoft

Alle de tre nevnte versjonene vil være gratis å oppgradere til, hvis du har enheter som kjører Windows 7, Windows 8.1 eller Windows Phone 8.1, og du oppgraderer innen ett år etter lanseringen av Windows 10.

  • Windows 10 Enterprise. Dette er versjonen for mellomstore og store bedrifter som ønsker de mest avanserte funksjonene for sikkerhet og administrasjon. Den kommer også med Windows Update for Business, i tillegg til at du har mer kontroll på hvilke oppdateringer du vil motta.
  • Windows 10 Education. Denne er basert på Enterprise-versjonen og laget spesielt for å dekke behovene utdanningsinstitusjoner har. Det vil være mulig for skoler og studenter som bruker Windows 10 Home og Windows 10 Pro å oppgradere til Education-utgaven.
  • Windows 10 Mobile Enterprise. Dette er mobiltelefonutgaven av Windows 10, beregnet på bedriftsmarkedet. I likhet med Enterprise-utgaven vil den være tilgjengelig for bedrifter som har volumlisens-avtale. Det er lagt vekt på sikkerhetsfunksjoner og funksjoner for sentral administrasjon av mobile enheter i bedriftene.

Det vil også komme spesialversjoner av Windows 10 Enterprise og Windows 10 Mobile Enterprise beregnet på kassasystemer, minibanker, håndholdte terminaler, industriroboter og andre typer enheter, i tillegg til at det vil være en Windows 10 IoT Core-versjon beregnet på små enheter som trenger et lite og lett operativsystem.

Totalt er det altså sju ulike Windows-versjoner.

I fremtiden er det mulig Microsoft vil endre helt på hvordan nye Windows-versjoner rulles ut: Windows 10 kan bli den siste Windows-versjonen »

Vi har prøvd det nye operativsystemet.
Her kan du lese hva vi synes om Windows 10 så langt »

annonse