Tek.no

Nyhet

Denne dronen kan kjøre både i luften og under vann

Se videoen av den nye modellen - som også kan kjøre på overflaten som en båt.

YouTube
1 Feb 2016 06:09

Droner blir hele tiden mer allsidige, og i tillegg til droner som flyr i luften har vi bevitnet modeller som kan innta det våte element. Droner som kan gjøre begge deler er litt mer sjeldne, og nå har det dukket opp en variant som kan brukes både som ubåt, båt og vanlig luftbåren drone. Det melder Gizmag.

Dronen, som heter «Loon Copter» og er utviklet ved Oakland University, har fire armer med propeller på tuppen, ikke helt ulikt en vanlig drone. På denne spesifikke modellen har disse flere bruksområder enn å bare frakte maskinen gjennom luften.

Kjører både på og under vann

Modellen er nemlig designet for å kunne lande på vann og kjøre på overflaten omtrent som en fjernstyrt båt. Den har imidlertid enda et triks i ermet. Fra vannoverflaten er den i stand til å også dykke under vann.

YouTube

Dette skjer ved at dronen tar inn vann i en tank, som brukes som «lodd». Etter at dronen har sunket under overflaten tipper den deretter over på siden slik at propellene kommer i en loddrett posisjon, og bruker disse til fremdrift under vann.

Mens den befinner seg under vann kan den både svinge begge veier, samt stige og synke ved hjelp av ballast-systemet. Dronen er utstyrt med et kamera som fungerer under vann, som altså betyr at dronen fritt lar deg veksle mellom luft- og undervannsfotografering.

Mange bruksområder

Den har også kamera på undersiden som lar deg filme mens dronen kjører på overflaten, om man for eksempel vil studere havbunnen. Ifølge forskerne som utviklet dronen kan den få mange nyttige bruksområder, som for eksempel å inspisere undervannskonstruksjoner.

Mange vanlige forbrukere vil nok imidlertid også sette pris på funksjonaliteten. Ennå er det bare en prototype, og det er uvisst når eller om det planlegges en kommersialisering. Les mer hos Oakland University, og se også video under.

Her er en oppsiktsvekkende norsk drone: Denne satte nylig verdensrekord i løftekapasitet »

Les også
Denne dronen kan lande på en vegg, og klatre oppover
Les også
Høyteknologiske «SkyWall» kan skyte ned en drone fra hundre meter
Les også
I Nederland trener de opp ørner for å stoppe droner
Les også
Her fanger dronen en annen drone med et nett
Les også
Denne selvflyvende dronen har blitt en braksuksess
Les også
Billige droner: For under 500 kroner kan du få en kameradrone
annonse

Les også