Tek.no

Nyhet

Dette skal være et fungerende «svevebrett»

Lexus med futuristisk teknologiprodukt.

Lexus/YouTube
25 Juni 2015 20:00
annonse

Blant de mange teknologiske dupedittene som dukker opp med jevne mellomrom hender det også at vi serveres noe utenom det vanlige, for eksempel «umulige» produkter som bærer et visst futuristisk preg. Nå har det dukket opp et nytt produkt i denne kategorien, nemlig et «svevebrett».

Som blant andre The Verge har snappet opp er det noe så uventet som Toyotas luksusavdeling Lexus som står bak den nye innretningen, som altså har et visst slektskap med dingsen vi så i «Tilbake til fremtiden»-filmene.

Lexus' svevebrett baserer seg på den såkalte Maglev-teknologien. Foto: Lexus

Mer

Bruker magnetfelt

Produktet heter «Slide» og vises frem i en kort teaservideo på en egen hjemmeside. Alle de tekniske detaljene foreligger ennå ikke, men brettet benytter seg av den såkalte Maglev-teknologien, som innebærer å løfte og skyve et objekt friksjonsløst ved hjelp av kraftige magnetfelt.

annonse

Dette er den samme teknologien som brukes i de lynraske svevetogene man finner i en rekke land, blant annet Japan. Ifølge Lexus skal svevebrettet benytte et magnetsystem med superledere som kjøles ved hjelp av flytende nitrogen, men utover det er vitenskapen bak produktet som sagt ennå uklare.

Som et luksusmerke kan selskapet imidlertid opplyse om at «Slide» vil få et luksuriøst design som vil by på eksklusive materialer man ellers finner i bilene deres. Dette omfatter blant annet naturlig bambus. Lexus antyder også at brettet vil inneholde teknologi man finner i de luksuriøse bilene.

Ikke helt nytt

Dette er for øvrig ikke det første svevebrettet vi har sett. I fjor kunne vi melde om et Kickstarter-finansiert svevebrett kalt «Hendo», som ble testet av journalister og bekreftet å fungere. Dette brukte en teknikk som innebar å manipulere magnetfelt ved hjelp av strøm på en slik måte at feltene kun befinner seg på den ene siden av magnetene og «presser» mot hverandre, noe som visstnok ga både opp- og fremdrift.

Hva som er Lexus' tilnærming må vi altså vente litt med å finne ut av. Selskapet skriver på svevebrettets hjemmeside at de vil legge ut flere bilder og videoer etter hvert, så det er bare å følge med. Teaservideoen ser du under.

annonse

Våpenteknologien er også i ferd med å bli futuristisk: Nå skal Russland skyte ned drober med «mikrobølgevåpen» »

Les også
Snart kan du se hvordan dette «svevebrettet» fungerer i praksis
Les også
Her kaster de 30 tonn stål ved hjelp av elektromagneter
Les også
Nå skal Googles selvkjørende biler ut på vanlige veier
Les også
Vil bygge lynraske svevetog mellom Oslo og København
Les også
Slik fungerer svevetogene
Les også
Dette er verdens første svevebrett
annonse

Les også