Til hovedinnhold

– Hjelp, jeg må bytte ut PC-en med nettbrett!

De neste fire ukene er jeg uten PC, og må sette min lit til et nettbrett med Android.

Redaksjonsmøtet er over, og jeg tusler tilbake til plassen min. Der, på skrivebordet, lyser to store PC-skjermer opp haugene av små pappesker, notatblokker kabler, headsett, tomme kaffekrus og kjekke duppedingser. Et trådløst tastatur vipper på toppen av en papirbunke, og noen krøllete kvitteringer med kaffeflekker på minner meg om at reiseregningene skulle vært levert for lenge siden.

Men ikke i dag.

Jeg løfter på et par ladere og en eske med en reisehøyttaler i. Pekefingeren finner det den leter etter. Jeg trykker i noen sekunder, og skjermene slukker.

– Bye bye, PC. Fra nå av er jeg på nettbrett.

Men tastatur må jeg ha

Fire uker uten PC. Fire uker uten luksusen det er å ha et hav av skjermplass å jobbe på. Fire uker uten Word, Photoshop, SD-kort-leser og innlærte snarveier for å veksle kjapt mellom funksjonene på brettet. Jeg gruer meg. Og så gleder jeg meg litt. For det er litt spennende å se hvor langt det er mulig å komme med dette eksperimentet. Ikke at jeg er noen nybegynner på nettbrett. Det er bare det, at hver gang nettbrettet har gitt meg litt motstand, så har jeg lagt det fra meg og gjort jobben på PC-en.

Jeg trekker en Archos 101 ut av bunken på skrivebordet. Over skjermen ligger tastaturet som et lokk. Skal jeg jobbe på nettbrett, så skal jeg i alle fall ha et tastatur.

Tekstredigering i e-postklienten

I mangel på noen bedre tekstbehandler begynner jeg å skrive historien min inn i en e-post. Den kan jeg jo sende til meg selv, så har jeg en kopi på serveren også. Det med programvare, og Office-løsninger får jeg finne ut av etter hvert. Nå er jeg i gang. Det du har lest her har jeg skrevet på et nettbrett. Et nettbrett med Android-operativsystem, og et tastatur som mangler bokstaven "å".

Det viste seg at jeg kunne skrive "å" likevel. Det var bare å bruke skjermtastaturet hver gang jeg kom til denne bokstaven. Og etter hvert fant jeg ut at jeg kunne trykke på Ctrl-tasten og en annen tast samtidig, og så ble det "å" av det også.

For tungvint. Jeg skriver min egen adresse i mottakerfeltet for e-posten. og trykker på "send".

Så henter jeg bilen og kjører hjem.

Hjemmekontor og et nytt nettbrett

Mus, tastatur om minnekortleser er et must om jeg skal få jobben gjort på nettbrett. Skal du bare surfe på nett eller lese e-post holder det lenge med bare brettet.

Jeg har byttet brett. Fremdeles er det Android, men nå hakker jeg bokstav for bokstav inn på tastaturet til en Samsung Galaxy Note 10.1. Hvorfor nettopp dette brettet? Det kunne saktens vært et annet brett også, for eksempel Asus Transformer Pad Infinity. Denne har høyoppløst skjerm og er ganske kul.

Men så hadde jeg ikke noen slik liggende. Dessuten har Galaxy Note 10.1 en spesialpenn som kan skrive på skjermen. I tillegg kan jeg dele skjermbildet i to. Jeg liker å ha to programmer oppe samtidig.

Nå får jeg sjansen til å prøve hvordan det fungerer i praksis.

Kan du hjelpe meg?

Arbeidsdagen går mot slutten. Jeg er allerede hjemme, og sitter i stua med brettet på fanget. Før jeg logger ut og tar fri ber jeg om din hjelp. Bruker du nettbrett på jobben? Istedet for PC, mener jeg? I så fall ville jeg satt pris på å høre hvilke erfaringer du har gjort deg. Jeg vil gjerne høre hvilke programmer du bruker.

Alt jeg trenger for å flytte kontoret til nærmeste kaffebar.

Vårt eksperiment skal vare i fire uker. Neste uke skal brukes til å samle erfaringer og finne frem til nyttig programvare. Hvordan det går skal du få vite om en uke. Tror jeg. For når jeg skriver dette er det fredag 10. mai, og i løpet av natten får vi vite om vi blir tatt ut i streik.

I så fall må jeg vente ennå lenger før jeg kan skru på PC-en igjen ...

______

Dette er første del av en serie der vi tar for oss hvordan det er å bytte ut PC med nettbrett. Hvilke utfordringer gir dette, og hvilke løsninger finner vi?

Neste artikkel skal etter planen komme om en uke.

annonse