Tek.no

Nyhet

Det har vært rekordfå lyn til nå i år

Men nå har vi gått inn i den desidert verste lynmåneden.

Shutterstock
3 Juli 2015 12:30

Hver sommer tar lynet knekken på tusenvis av fjernsynsapparater, datamaskiner og andre typer elektronisk utstyr. Men denne sommeren har ikke vært like kjip mot elektronikken i norske hjem.

Går mot bunnrekord

Det har faktisk vært svært få lyn i år. Frem til 1. juli hadde Statnett og Sintef registrert rundt 15 000 lyn over Norge. Det er bunnrekord, skriver Sintef Energi i en pressemelding.

– Vi har aldri tidligere registrert så få lyn i første halvår. I fjor sommer var det rekordmange lyn over Norge. I år kan vi gå mot en bunnrekord, sier forsker Frank Dahlslett i Sintef Energi.

Det er den lave temperaturen som får skylden for at vi har sluppet unna tordenvær. Lynaktiviteten gjenspeiler temperaturen, sier Dahlslett, og i år har forsommeren vært uvanlig kald i Norge.

I 2014 ble det satt lynrekord. Da ble det registrert 590 000 lyn i Norge. Den 4. august ble det registrert hele 91 785 lynnedslag. Newswire skriver at det i snitt har vært 120 000 lyn årlig i de siste ti årene.

På verdensbasis lyner det cirka 40-50 ganger i sekundet, og nesten 1,4 milliarder ganger i året. Norge ligger i en relativt lyn-fri del av verden.

Juli er lynmåneden

Nå går vi imidlertid inn i lynmåneden fremfor noen. Hele 50 prosent av alle lyn i de siste ti årene har oppstått i juli. August følger på andreplass, med 20 prosent, mens juni har en andel på 15 prosent.

Juli er også årets grillmåned, og det er ingen myte at det kommer tordenvær og striregn når du tenner grillen. Statistikken viser nemlig at det er utover ettermiddagen og kvelden at flest lyn finner sted.

– Lyn er et resultat av varme, fuktighet og oppadstigende luft. Typisk skjer denne prosessen på en varm sommerdag og fører til lyn og torden om ettermiddagen, sier meteorolog Jostein Mamen i Meteorologisk Institutt.

Savner du lynet?
Her kan du følge med på alle verdens lynnedslag – direkte »

(Kilde: pressemelding)

Les også
Dette bør du gjøre – og ikke gjøre – når det lyner
annonse