Til hovedinnhold

Nettbrettnedgang gir Windows-vekst

IDC spår en tredobling av andelen Windows-nettbrett innen 2019.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Av de 229,7 millioner nettbrett som ble solgt i 2014, var to av tre Android-drevet. Apple klarte 27,6 prosent andel, mens Windows hadde 5,1 prosent. Det viser tall fra IDC.

Nettbrettsalget bremset opp i 2014, og nedgangen fortsetter for enkelte merker.

Apple meldte om fortsatt nedgang i første finanskvartal for selskapet – nedgangen var 4,6 millioner enheter, ned til 21,4 millioner. Denne nedgangen i nettbrettsalg har vart i over et år for Apple. Tidligere i uka ble det påpekt at en profesjonell modell av deres nettbrett varavgjørende for å få selskapet opp på hesten igjen.

Moderat, moden vekst

IDC tror salget vil ta seg opp de neste fem årene, men også være mer modent. Veksten anslås til 40 millioner enheter, til 269,4 millioner enheter i 2019. Av disse vil 14,1 prosent være Windows-drevet, og de vil ta markedsandeler likelig fordelt mellom Android og Apple, skriver PC World i USA.

Vendepunktet skal være Windows 10, som kommer i løpet av høsten. Microsoft skal gjøre denne versjonen enda mer nettbrettvennlig. Spesielt skal design av apper og applikasjoner gjøre Windows til et bra valg. Ideen til Microsoft er at apper skal kunne utvikles én gang, og kunne kjøres på alt som har Windows 10 eller nyere.

Akkurat app-utvikling og utvalg vurderes som en av de største svakhetene for Windows RT/8/8.1.

Android har hatt en eksplosiv vekst i nettbrett med Apple på slep gjennom fire år. Det tilskrives de to systemenes enorme og varierte app-utvalg. Dette har ikke Microsoft klart å matche for sine mobile systemer.

Et annet moment som har ført til Android-dominans i nettbrettmarkedet er at systemet også har drevet nettbrett til lavpris. Dette grepet kontres også av Microsoft, som har fjernet Windows-lisensen for nettbrett med skjerm under ni tommer.

2-i-1-nettbrett med i tallene

Inndelingen mellom de forskjellige typene mobile brett og enheter er litt flytende hos IDC. Såkalte 2-i-1 nettbrett, som er brett med tastaturmulighet, er med i nettbrettallene. Hybrid-pc-er, som er fullverdige pc-er som kan brukes som brett og har mindre skjerm enn vanlige bærbare pc-er, kan regnes med i tallene.

Fem og seks-tommers skjerm er blitt vanlig mobiltelefonformat, som alle smarttelefonleverandører med en rest av selvlrespekt må levere. De regnes ikke med i nettbrettallene, til tross for at nordamerikanske markedsførere har forsøkt å kalle disse «phablets».

IDC anslår at kraftige mobiltelefoner med stor skjerm vil bremse noe av nettbrettsalget, men også kreve mer avansert funksjonalitet tilpasset dette skjermformatet.

Noen tviholder fortsatt på Windows XP:
XP bremser ny-PC-salg » (Cw.no)

Den nye MacBook-en skaper diskusjon:
Her er ønskeliste for bedre MacBook » (Cw.no)

annonse