Til hovedinnhold

Nyttårshilsen fra Apple: Gigantisk prishopp

Noen av markedets dyreste dingser har blitt tusenlapper dyrere.

Mens mange av oss var opptatt med å skyte opp raketter, og å titte opp på himmelen, benyttet Apple sjansen til å skru opp prisene i nettbutikken sin ganske kraftig. Prisnivået produsenten fra Cupertino legger seg på har alltid vært forholdsvis høyt sammenliknet med konkurrentene. Ved inngangen til det nye året har kontrastene gått fra store til voldsomme.

Ser vi for eksempel på selskapets definitive topptelefon, iPhone 6 Plus i 128 GB-utgave kostet den tidligere 8500 kroner direkte fra Apple. Allerede en ganske voksen sum penger for en telefon. Nå koster akkurat samme modell hele 9600 kroner.

Både iPhone 6 og iPhone 6 Plus ser ut til å ha hoppet ett trinn på prisstigen for modellene med 16 og 64 gigabyte lagringskapasitet. Apples prisstige for telefoner bestemmes av lagringskapasitet, og hver økning i størrelse har pleid å koste omtrent 800 kroner. Toppmodellene, med 128 gigabyte lagringsplass, er oppjustert enda litt mer, og er rundt 1000 kroner dyrere enn de var.

Finn de beste prisene på iPhone i Prisguide.no.

Det er ikke bare telefonprisene som har skutt i været som nyttårsraketter. Det samme har prisene på det øvrige utvalget i nettbutikken.

Kraftig prisøkning på MacBook

Kanskje siklet du etter en MacBook Pro med 13 tommer stor Retina-skjerm. I så fall bør du muligens få innkjøpet unnagjort når elkjeder og nettbutikker starter januarsalget i morgen tidlig. Tidligere kostet nemlig utgaven med Core i5-prosessor og 16 gigabyte RAM 15 370 kroner. Nå må du ut med 17 600 kroner for samme maskin. Det er et prishopp på 2200 kroner, eller 14 prosent.

Finn de beste prisene på MacBook Pro i Prisguide.no.

Hvis du trenger enda litt kraftigere krutt er Mac Pro en imponerende maskin, både i design og ytelse. Men prisen har ikke vært nådig. Den har så langt latt seg kjøpe fra rundt 25 000 kroner i vanlige nettbutikker, eller rundt tusen kroner mer i Apples egen butikk. Nå starter maskinen på 30 000 kroner hos Apple selv.

Finn de beste prisene på Mac Pro i Prisguide.no.

Også iPad Air 2 har fått seg et lite prishopp. Fra en startpris på 4200 kroner må du nå belage deg på å betale 4700 kroner for inngangsmodellen. Det er også verdt å nevne den nye iMac-modellen med høyoppløst Retina-skjerm. Tidligere kostet den fra 22 000 kroner direkte fra Apple. Nå starter den på 24 000.

Finn de beste prisene på iPad i Prisguide.no.

Gjorde det samme i Russland

Apple bekrefter for Tek.no at det er valutakursene som er årsaken til prisstigningen.

Samtidig er altså dette noen av markedets mest kostbare enheter i utgangspunktet. Hver gang Apple lanserer noe nytt blir som regel dingsene demontert av nettsteder som iFixit.com, og uten unntak beskrives komponentkostnadene som svært lave sammenliknet med prisene ut til sluttkunde.

Også russiske Apple-kjøpere har fått smake på endringene i valutakurs. Da rubelen virkelig begynte å ramle nedover mot andre markeder, tok Apple rett og slett hele nettbutikken sin ned i Russland. Noen dager senere var nettbutikken tilbake igjen, men da med en prisøkning på hele 35 prosent, ifølge Appleinsider.com.

Det er foreløpig uvisst hva som vil skje med Apple-prisene i andre nettbutikker og elkjeder, men det virker sannsynlig at også disse vil heves i løpet av svært kort tid. Vi kommer tilbake med mer.

Før jul spurte vi flere aktører om den svake kronekursen ville påvirke prisene. Den gang var svaret at det neppe ville skje. I hvert fall ikke på kort sikt. Det er to uker siden.

Lurer du på hvor du handler Apple-produkter til gamle priser? I så fall kan Prisguide.no være til god hjelp. Hvis du skal handle mer enn bare Apple-produkter kan du sjekke hvilken nettbutikk som er billigst på generelt grunnlag i denne oversikten.

Les også
Apple gjør appene dyrere: Dette er de nye prisene
Les også
Mac mini 2014: Nye Mac mini er en herlig tass, men ikke problemfri
Les også
Disse mobilene kommer i butikkene i november
Les også
iPhone 6: iPhone 6 byr på topp ytelse i lekker innpakning
annonse