Til hovedinnhold

Derfor er klokken alltid 9:41

Før var den 9:42. Tidligere toppsjef i Apple avslører hvorfor.

Apple/Teknofil.no

Den beryktede applegründeren Steve Jobs overlot ingenting til tilfeldighetene, heller ikke presentasjonen av nye produkter. Under Jobs' regi ble Apples pressekonferanser til regne underholdningsshow - noe de i stor grad fremdeles er.

Alle som har fulgt litt med på Apples produktlanseringer, har kanskje lagt merke til at klokken på produktene - alt fra Mac til iPhone - viser det tilsynelatende tilfeldige tidspunktet 9:41.

Men det er selvsagt ikke tilfeldig. Og klokken ble "stilt" for noen år tilbake. Fram til 2010 var klokkeslettet 9:42. Årsaken er enkel:

Det var tidspunktet Steve Jobs avduket den aller første iPhone i 2007. Ganske nøyaktig 42 minutter ut i pressekonferansen som startet klokken ni om morgenen, sa Jobs "Today Apple is going to reinvent the phone" og bekreftet ryktene som hadde stormet rundt selskapet i månedsvis.

I 2010 - da Steve Jobs avduket iPad - ble klokken justert til 9:41.

ENDRET MED IPAD I 2010: Da Steve Jobs avduket iPad i 2010, forandret Apple tidspunktet fra 9:42 til 9:41. Den lille justeringen har ingen åpenbar forklaring.Foto: Apple

Hvorfor ble klokken justert med ett minutt? Ingen åpenbar forklaring. Men tidligere toppsjef i Apple, Scott Forstall, røper årsaken til hvorfor klokkeslettet alltid ligger rundt ti over halv ti til den australske nettsiden Secret Lab.

- Apple designer pressekonferansene slik at de store produktavsløringene kommer rundt 40 minutter ut i presentasjonen. Når bildet av produktet blir vist fram på storskjermen for første gang, vil vi at klokkeslettet på produktet skal være nær den faktiske tiden på publikums klokker. Men vi vet at vi ikke klarer nøyaktig 40 minutter, sier Forstall til nettsiden.

Steve Jobs klarte imidlertid å treffe 9:42-tidspunktet helt nøyaktig.

- Så med iPad-en ble det bestemt å endre til 9:41 uten noen spesiell grunn. Og det er det, det er hemmeligheten bak den magiske tiden, sier Forstall.

Klokkelsettet 9:41 gjelder for alle appleprodukter bortsett fra ett: Apple Watch. Smartklokken var det siste applesjef Tim Cook avduket på pressekonferansen 9. september 2014 , og klokken var da passert 9.41 for lengst. Annonseringen kom omtrent en halv time senere, og følgelig er klokken stilt til 10:09.

KLOKKE MED NY TID: Apple Watch ble avduket på tampen av en pressekonferanse hvor både iPhone 6 og Apple Pay også skulle presenteres. Dermed ble tiden på Apple Watch justert til 10:09.Foto: Apple

Les flere saker fra Side3:

annonse