Til hovedinnhold

Qualcomm satser på servermarkedet

Produsenten er kjent for mobilbrikker, men skal nå ta opp konkurransen med Intel og AMD.

Brikkeprodusenten Qualcomm ruver voldsomt i mobillandskapet. Kjøper du en Android-toppmodell i dag, er det svært stor sjanse for at brikken med prosessorer og grafikkdel stammer fra det amerikanske selskapet. Nå melder Wall Street Journal at selskapet jobber med å etablere seg i servermarkedet.

Den nye strategien har vært ryktet en stund, men Qualcomm-sjef Steve Mollenkopf offentliggjorde den under et analytikermøte tidligere denne uken. Det er Intel og AMD som er sterkest representert på dette området fra før. Men der de to kjente prosessorprodusentene stiller med den vante x86- og x64-teknologien, kjent fra PC-er verden rundt, satser Qualcomm på å diske opp med brikker utviklet av ARM, altså den samme teknologien som bor i mobiltelefonen din.

Qualcomm er markedsleder på mobile systembrikker. Disse brikkene kan du lese mer om i denne saken (Ekstra).

Ikke kjent når satsingen dras i gang

Foreløpig er det ikke kjent akkurat når Qualcomm setter i gang, men Mollenkopf fortalte at de allerede snakker med kunder, og at det vil ta en stund å stable nysatsingen på beina.

Dette er første gang Qualcomm satser for å ta opp konkurransen med de gamle prosessorprodusentene på en plattform der de dominerer, men aktørene er allerede konkurrenter på mobilteknologi. Spesielt Intel, men også AMD, har satset på stadig mer strømsnille brikkeløsninger for bruk i mobiltelefoner og nettbrett.

Enn så lenge har ingen klart å tukte Qualcomm på mobilfronten, men Samsung og den kinesiske produsenten MediaTek lurer i bakgrunnen. Det er en del produkter på markedet basert på Intels Atom-plattform, men disse er mest utbredt i nye markeder som India og Brasil. Ser vi til toppmodellene skal man lete lenge for å finne et Android-produkt med innmat fra Intel eller AMD.

ARM, som står bak grunndesignen på brikkene Qualcomm selger, ønsker at alt av dingser skal kobles til internett. Her kan du lese mer om den nye satsingen.

(Kilde: wsj.com)

annonse