Nyhet

– Verkstedene svindler deg

Fuktskade brukes som unnskyldning for å slippe å reparere mobilen din, hevder servicetekniker.

Her finner du fuktindikatoren på iPhone/iPod. Den skal være hvit, men skifter til rødt når den kommer i kontakt med fukt. Indikatoren kan være vanskelig å få øye på.Foto: Apple

Mange opplever å levere inn mobiltelefonen sin til reparasjon, bare for å få beskjed om at telefonen er fuktskadet – og at verkstedet dermed ikke har noe ansvar. Dette gjør de kun for å slippe å måtte reparere mobilen, mener iPhone-tekniker Magnus Winther ved Iphoneklinikken Kvadrat i Stavanger.

– Jeg vil gå så langt som til å kalle dette for svindel. Fuktindikatorene slår ut alt for lett. Det er nok at du oppholder deg i Norge, sier Winther til Amobil.no.

På mobiltelefoner finnes en indikator (eller flere) som slår ut når den kommer i kontakt med fukt. På mange mobiltelefoner sitter denne under batteriet inne i telefonen, og på noen er det også en fuktindikator på selve batteriet. Indikatoren kan også ligge synlig på telefonen, som på iPhone, der du finner indikatorer både i headsett-inngangen og i telefonens ladekontakt.

Indikatorens oppgave er, som navnet tilsier, å indikere at telefonen har vært utsatt for fukt. Dersom indikatorene har slått ut, vil det medføre at garantien du har fått fra produsenten ikke lenger er gyldig. Mange verksteder velger derfor å returnere ødelagte mobiltelefoner til eieren med beskjed om at det ikke er noe som kan gjøres, fordi fuktskader ikke dekkes av garantien.

Men mange av de som får denne beskjeden føler seg sikre på at telefonen ikke har vært utsatt for fukt. Da kan det være ganske frustrerende å bli avvist på denne måten.

Magnus Winther forteller at de daglig får inn titalls ødelagte mobiler, og at det er sjelden at telefonene er fuktskadet, selv om fuktindikatorene viser utslag. Mange av disse telefonene er blitt avvist av merkeverkstedet på grunn av "fuktskaden".

Skal lite til før indikatorene slår ut

Spiller du Ocarina på iPone-en din, kan du være ganske sikker på at fuktindikatoren slår ut.Foto: Espen Irwing Swang

– Mange av telefonene som kommer inn til oss har feil som skulle vært dekket av reklamasjon, sier Winther.Winther sier fuktindikatoren er slått ut på ni av ti telefoner som kommer inn til reparasjon. I 95 prosent av tilfellene har feilen ingen ting med fuktighet å gjøre. Han reagerer også på at fuktindikatorene på iPhone ligger helt åpent og ubeskyttet.

Rammer alle merker

At det er iPhone som trekkes frem i denne sammenhengen, skyldes ikke bare at iPhone har synlige indikatorer. Verkstedet Winther jobber ved har spesialisert seg på nettopp dette merket. En gjennomgang av klagesaker behandlet av Forbrukertvistutvalget viser at problemet også gjelder for andre mobilmerker.

Kommunikasjonsdirektør i Netcom, Øyvind Vederhus, sier alle terminaler som blir avvist på garanti grunnet utslag på fuktindikator, er åpnet.

– Innvendige fuktindikatorer må også være slått ut for å avvise garanti, slik det fremkommer fra Apples retningslinjer, sier Vederhus.

Forbrukerrådet er kjent med problemstillingen

Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet sier rådet kjenner til problemstillingen, men at det er vanskelig å si noen om hvor vanlig det er å avvise folk i butikken på grunn av fukt.Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

– Hvor vanlig det er å avvise folk i butikken med fukt er vanskelig å si noe om, men vi kjenner til problemstillingen i klagesaksbehandlingen vår, sier direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet, Ingeborg Flønes.For å kunne avvise en reklamasjon på grunn av fukt må selger vise til en troverdig sammenheng mellom feilen og fuktskaden.

Tilbakeviser påstandene

Ved et av Norges største mobilverksteder, Mcare på Skarnes, er daglig leder Ole Petter Fiskum oppgitt over påstandene. Han sier det ikke er i verkstedenes interesse å avvise mobiltelefoner på grunn av fukt.

- Vi tjener pengene våre på å reparere mobiltelefoner. Om telefonen ikke kan repareres tjener vi heller ingen ting, sier Fiskum. Han mener også at Winther tar feil når det gjelder fuktsensorene på iPhone.

- Jeg kaller det ikke fuktsensor, men væskeindikator, for det skal mer enn litt fukt til før de slår ut. Dessuten ligger ikke sensorene på iPhone åpent til, slik Winther hevder. De synlige feltene er bare for inspeksjon. Fargestoffet ligger inne i telefonen og trekker ut til inspeksjonsmerkene når det er vann inne i telefonen, sier Fiskum.

(Amobil.no har etterprøvet påstandene og kommer tilbake med en større sak om dette i morgen)

Apple vurderer å svare

Vi har henvendt oss til Apple for å få deres kommentar til påstandene om at overfølsomme fuktindikatorer brukes så grunn til å avvise telefoner ved serviceverkstedene. Så langt har vi bare fått en bekreftelse på at spørsmålet om et tilsvar er mottatt.

Som forbruker må du merke deg at du ikke er uten rettigheter. Forbrukerkjøpsloven gjelder selv om produsenten fraskriver seg garantiansvaret.

Les mer om dine rettigheter i vår guide til forbrukerkjøpsloven

Om verkstedet skylder på fuktskader,
finnes det et enkelt triks som sikrer at du ikke blir lurt.

Les også
Advarer mot telefonsvindel
Les også
– Elkjøp ba meg kaste mobiltelefonen
Les også
10 enkle grep for å unngå utenlandsk nettsvindel
Les også
Fiks Sony-skjermenes største problem selv
Les også
Håkon blir «rik» på knuste mobiler
Les også
Vi kårer den beste uværsmobilen
Les også
Apple betaler giganterstatning til iPhone-eiere
annonse