Til hovedinnhold

– Vi kan eliminere Internett-sensur innen ti år

Google-sjefen med nye, friske uttalelser

Wikipedia Commons

Google er kjent for dristige prosjekter og høye amibisjoner, enten det dreier seg om å bygge flytende teknologi-utstillingslokaler, spre Internett med ballonger eller bekjempe spredningen av barneporno for godt.

Under et foredrag ved Johns Hopkins University i byen Baltimore i USA nylig kom Google-sjefen Eric Schmidt med et nytt spenstig utspill som kanskje vil få en og annen til å rynke på nesen.

Tror sensur snart kan forsvinne

Som nyhetsbyrået Reuters rapporterer uttalte Schmidt at fenomenet Internett-sensur, som fremdeles rammer en god del land i verden, faktisk er et høyst overkommelig problem det er mulig å bli kvitt i overskuelig fremtid.

– Jeg tror det finnes en reell sjanse for at vi kan eliminere både sensur og mulighetene til å innføre sensur innen ett tiår, sa Schmidt under foredraget.

Google-sjefen har lenge vært aktiv i å spre det glade anti-sensur-budskapet, blant annet i det meget strenge og undertrykkende dikaturet Nord-Korea, som Schmidt nylig besøkte.

Her fikk han riktignok ikke umiddelbart overbevist regimet, men grunnen til at han altså likevel er optimistisk når det gjelder å fjerne sensuren, er at det kun er et spørsmål om å få koblet sensurglade land på nettet.

Mener statlig overvåkning også kan bekjempes

– Mitt syn er at dersom vi kan oppnå noe Internett-tilgang vil de begynne å åpne opp landet, og da vil de igjen begynne å forstå andre systemer, sa Schmidt.

Under foredraget ga han også uttrykk for optimisme når det gjelder å beskytte seg mot statlig overvåkning, noe Schmidt tror kan gjøres ved at alle rett og slett begynner å bruke kryptering.

Etterretningbyrået NSA har som kjent klart å knekke mye av krypteringsteknologien, men til det svarte Google-sjefen at det også er mulig å verne seg mot slik snoking simpelthen ved å utvikle lange og kompliserte krypteringsnøkler, og endre dem hele tiden.

I mellomtiden fortsetter NSA-avsløringene: Så mange dokumenter har Edward Snowden lekket til pressen »

(Kilde: Reuters)

annonse