Til hovedinnhold

Microsoft-sjefen ble beskyldt for kvinnefiendtlig uttalelse

Sadya Nadella tabbet seg ut under en konferanse nylig.

Microsoft

Som nyhetsbyrået Reuters melder deltok Microsoft-sjefen Satya Nadella nylig på en konferanse som var dedikert til å få flere kvinner inn i databransjen, noe som ikke gikk helt smertefritt.

Under arrangementet ble Nadella spurt om hvordan kvinner som vegrer seg mot å be sjefen sin om lønnsøkninger bør gå frem, hvorpå han ga følgende svar:

– Det handler egentlig ikke om å be om lønnsøkning, men i stedet ha tiltro til at systemet vil gi deg riktig lønn underveis, fordi dét er god karma. Det vil komme til deg fordi noen ser at dette er en person jeg kan stole på.

Antydet at kvinner ikke bør be om lønnsøkning

Svaret ble av mange tolket dithen at kvinner ikke bør be om lønnsøkninger, men altså bare sette sin lit til at det vil skje uansett.

Maria Klawe, styremedlem i Microsoft, var også i salen og sa at hun var uenig i Nadellas standpunkt i denne saken.

Som seg hør og bør var reaksjonene imidlertid noe sterkere på Internett, og på Twitter var det blant annet flere som latterliggjorde svaret fra Microsoft-sjefen. En IT-entreprenør ved navn Chuck Granade skrev for eksempel at han nå satser på at karma også kommer til å senke prisen på Xbox Live-abonnementet sitt.

Forklarte seg

Nadella innså raskt at formuleringen var uheldig og skrev en Twitter-melding hvor han erkjente at uttalelsen var «uartikulert», og at industrien må arbeide for å redusere lønnsforskjellene mellom kjønnene. Han ga altså ikke en direkte beklagelse, og flere av svarene på Twitter-meldingen var ikke spesielt positive.

I et intert notat til Microsoft-ansatte som blant andre nettstedet Recode publiserte ga Nadella imidlertid en litt fyldigere kommentar til utspillet.

– Jeg svarte helt feil på spørsmålet. Jeg støtter helhjertet opp om tiltak som bringer flere kvinner inn i teknologiindustrien og som lukker lønnsgapet. Jeg mener kvinner og menn skal få likt betalt for likt arbeid, og om du mener du fortjener høyere lønn bør du bare spørre, skrev Nadella i notatet.

Microsoft er et av verdens mest verdifulle merkenavn: Men det er likevel bare halvparten så verdifullt som Apple »

Mer om
annonse