Til hovedinnhold

Mye tyder på at vi snart får se Oculus Rift i butikkhyllene

Facebook trapper opp VR-satsingen.

Montasje: Shutterstock, Oculus Rift, Teknofil.no

I november i fjor kunne vi melde om at den endelige versjonen av Oculus nærmet seg. Da sa nemlig sjefen for Facebook-eide Oculus Rift, Brendan Iribe, at han trodde det var snakk om måneder, og ikke år, før forbrukerversjonen av VR-brillene kommer på markedet. Riktignok ville han ikke være mer presis enn det, men nye ansettelser hos Facebook tyder på at Iribe får rett.

Nyhetsbyrået Reuters kan melde om at Facebook skal utvide staben med 1200 ansatte, en svært stor økning fra de omtrent 8000 som er ansatt av selskapet i dag. Oculus har selv utlyst 56 stillinger, og blant dem er «Manager of Global Supply Chain Planning», «Logistics Program Manager» og «Manager of Global Procurement». I følge Reuters mener noen analytikere at dette tyder på at produktet nærmer seg butikkhyllene.

Vår utsendte ble mildt sagt oppslukt da han fikk prøve Oculus Rift i fjor (Foto: Jørgen Elton Nilsen

Det er fortsatt usikkert om virtuell virkelighet og VR-briller kommer til å få en plass i vår digitale hverdag i fremtiden. Det er særlig dataspill mange har i tankene, der håpet er at med tiden skal mus, tastatur og håndkontroller byttes ut med kroppen selv. Det skal ikke lenger være slik at du styrer en figur i spillet, du skal være figuren.

Og de er et stykke på vei: Vår utsendte mistet rent pusten da han prøvde de oppdaterte VR-brillene»

Hvis det blir det neste store

Det kan være at VR ikke slår ann, at det som en 3D-TV bare flakser litt skadeskutt med vingene før det kræsjer med et smell, også hører vi ikke mer om det før vi i Tek.no om 20 år skriver en mimreartikkel ala «Husker du da VR skulle bli det neste store?»

Men hva om VR faktisk blir det neste store? Hva om det ender opp med å forandre mediehverdagen vår slik som TV-en gjorde? Eller som smarttelefonen? Eller internett?

I så fall vil Facebook stå midt oppi det.

Per i dag er det ingen tvil om at selskapet Facebook tjener grovt på det sosiale nettsamfunnet Facebook. Men som vår journalist Varg Aamo skrev i denne kommentaren, kan det få fatale følger for selskapet om de stoler for mye på at alle inntektene deres skal komme fra nettstedet alene.

Solcelledrevne dronefly skal gi «internett til alle». Foto: Titan Aerospace

Derfor bladde Facebook opp 12 milliarder for for å kjøpe Oculus, og annonserte at de sammen skulle lage et gigantisk MMO-spill med én milliard brukere! Derfor utvidet de annonsene på siden sin med et betalingssystem som lar deg handle rett fra «veggen». Og ikke minst: Derfor vil de opp i lufta og ut i verdensrommet for å gi hele verden internett-tilgang.

De nye ansettelsene viser at Facebook mener alvor når de vil satse på dette. Blant stillingene søker de etter spesialister på luftfart, radioutstyr, varme og kjøling (thermal engineering).

– Vi er et ambisiøst selskap med en ambisiøs toppsjef. Brukermassen vår vokser, selskapet vokser og vi vil støtte den veksten, sier Facebooks driftssjef Sheryl Sandbert til Reuters.

Oculus er langt fra de første som forsøker seg på virtuell vikrelighet: Sjekk for eksempel Toshibas 3-kilos VR-hjelm»

annonse