Til hovedinnhold

Sony snur: «The Interview» blir nå tilgjengelig likevel

Filmen som trolig forårsaket det nord-koreanske hackerangrepet legges ut på nettet.

Det er nok lenge siden sist en film har lagd så mye styr som «The Interview», en komedie som har gjort Nord-Korea rasende. Sony Picures, som stod bak filmen, ble utsatt for et alvorlig hackerangrep fra det USA mener er nord-koreanske hackere, som sågar har truet dem som vil se filmen med terror.

Amerikanske myndigheter har reagert sterkt på saken og lovet et motangrep, som for øvrig nå ser ut til å ha blitt gjennomført, men Sony på sin side ga etter for truslene fra hackerne og trakk filmen fullstendig. Som blant andre BBC og TechCrunch nå melder har Sony i en overraskende vri valgt å gjøre filmen tilgjengelig for massene likevel, i samarbeid med Google og Microsoft.

Google Play er blant stedene The Interview nå legges ut.Foto: Skjermbilde/Google Play

Lagt ut av Google og Microsoft

The Interview har nemlig nå blitt lagt ut på både Google Play-butikken og på Microsofts Xbox Video-tjeneste. I tillegg er det også blitt opprettet en egen nettside, kalt SeeTheInterview.com, hvor filmen er lagt ut. Dessverre er filmen kun tilgjengelig i USA for øyeblikket, men på SeeTheInterview-nettsiden står det at håpet er å lansere filmen over hele verden.

I et blogginnlegg skriver Google at Sony kontaktet dem om muligheten for å legge The Interview ut på nettet, noe Google skal ha vært mer enn villige til å gjøre. Gitt de relativt dramatiske begivenhetene den siste tiden hadde søkeselskapet likevel noen betenkeligheter med å bidra til å gjøre filmen tilgjengelig.

Etter å ha diskutert saken med Sony kom de imidlertid frem til at de ikke ønsket å sitte på sidelinjen og la en liten gruppe personer avgjøre hvor grensene for ytringsfriheten skal gå i et annet land, uavhengig av hva slags innhold det er snakk om.

Kan også bli tilbudt på Netflix

Microsoft skrev også et eget blogginnlegg hvor de ga uttrykk for de samme tankene som Google.

– Et nettangrep mot noen sine rettigheter er et angrep på alles rettigheter, og vi må stå samlet i å forsvare oss mot det. [...] I det tjueførste århundret finnes det ingen viktigere steder for utøvelse av ytringsfrihet enn Internett. Etter en nøye vurdering belsluttet vi å stå på Sonys side for å sikre at friheten til å uttrykke seg vinner over netterrorisme, skriver Microsoft.

Nettstedet Variety melder at også den populære strømmetjenesten Netflix skal være i forhandlinger om å tilby filmen til sine kunder, men det er ikke klart når dette eventuelt skal skjer. Denne versjonen vil i så fall antakelig også bli tilgjengelig for amerikanske kunder i første omgang.

Til tross for mistanken mot Nord-Korea har ikke landet Internett i vanlig forstand: Dette er hva Nord-Korea skilter med på nettfronten »

Les også
Sendte tusenvis av «The Interview»-kopier inn i Nord-Korea med ballonger
Les også
Kontroversielle «The Interview» kommer til Netflix
Les også
Nord-Korea slurvet
Les også
«The Interview» er blitt en kjempehit blant piratene
Les også
Hæ, har Nord-Korea et eget Internett?
Les også
Sony-hackerne truer med terror mot dem som ser komedien «The Interview» på kino
Les også
Nord-Korea vil ikke benekte at de sto bak hackerangrep på Sony
Mer om
annonse