Til hovedinnhold

USA gir fra seg kontrollen over Internett

Jakten på ny eier er i gang.

Facebook

Internett er nå på jakt etter et nytt hjem. Fredag forrige uke gjorde nemlig amerikanske myndigheter det offisielt at de vil gi fra seg siste rest av kontrollen de har over Internett.

Den amerikanske staten utviklet i sin tid forløperen til dagens Internett, ARPANET, og har derfor beholdt kontroll over de såkalte DNS-rottjenerne sammen med organisasjonen ICANN.

Amerikanerne har i lengre tid vært under sterkt press fra det internasjonale samfunnet for å slippe grepet om DNS-rottjenerne. Disse er helt sentrale for at Internett skal fungere, og sørger blant annet for å sende deg til riktig server når du skriver inn en nettadresse i nettleseren din, og for at e-post kommer frem til riktig mottaker.

I tillegg faller det nå i andres hender å administrere og behandle søknader om alle toppdomener, som .com og .no.

Resultat av NSA-skandalen?

Disse viktige funksjonene har helt siden 1997 vært planlagt overført fra amerikanske hender og over til det internasjonale samfunnet. Enkelte mener at NSA-skandalen, hvor Edvard Snowden avslørte at den amerikanske staten avlyttet alt fra statsledere til bedrifter og millioner av privatpersoner, nå har fremskyndet prosessen som tidligere har virket å sitte langt inne for amerikanerne.

Ifølge The Washington Post, tilbakeviser Lawrence Stricktling fra det amerikanske handelsdepartementet derimot at dette har påvirket beslutningen:

– Vi har startet overføringsprosessen nå fordi ICANN som organisasjon er blitt moden. I tillegg er støtten nå større enn tidligere for at Internett skal kontrolleres av flere interessenter.

Stephen Crooker fra ICANN understreker ifølge Ars Technica også at NSA-skandalen ikke er ansvarlig for at prosessen er fremskyndet, snarere tvert imot:

– Det er faktisk en mulighet for at vi hadde begynt prosessen tidligere om det ikke hadde vært for Snowden.

Forhastet

Selv om overføringen av ansvar har vært planlagt lenge, er ikke alle fornøyde med beslutningen. Garth Bruen, som er advokat og spesialist på nettkriminalitet, kaller det hele forhastet:

– ICANN har gjort mange feil, og de har så langt ikke vært gode verter, forteller han til The Washington Post.

Bruen sikter blant annet til ICANNS omstridte besluttning om å utvide antall toppdomener, med .book, .lol og .app som noen muligheter.

Foreløpig vites det ikke hvem som skal ta over ansvaret amerikanske myndigheter og ICANN til nå har hatt sammen, men ICANN skal i tiden fremover gå i dialog med det internasjonale samfunnet for å finne ut av hvordan både DNS-rottjenerne og domeneadministrasjonen skal organiseres. En mulighet skal være å opprette en helt ny internasjonal organisasjon, for ifølge Gizmodo skal FN ikke være aktuell som ny forvalter.

Det er imponerende at det hele fungerer:
Slik virker Internett »

(Kilder: The Washington Post, Ars Technica, Gizmodo)

annonse