Snowden: –iPhone har hemmelig spionprogramvare

Varsleren nekter å bruke Apples populære telefon.

Det er nå halvannet år siden mediene for første gang meldte om Edward Snowdens stjålne dokumenter om den massive overvåkningsaktiviteten til NSA. Siden den gang har media jevnt og trutt porsjonert ut nye opplysninger basert på dokumentene, nå sist en saftig godbit om at NSA forbereder seg på en digital storkrig.

Nå har det dukket opp enda en spionrelatert opplysning fra Edward Snowden, og denne gangen er det Apples populære iPhone som står i fokus. Det er den russiske avisen Sputnik News som bringer nyheten.

Nekter å bruke iPhone

Snowdens advokat skal ha fortalt avisen at varsleren aldri bruker iPhone-telefonen. Årsaken skal være at iPhone inneholder hemmelig spionprogramvare som Snowden mener gjør dem utrygge å bruke.

– Edward har en enkel telefon og bruker aldri iPhone. IPhone har spesiell programvare som kan aktivere seg selv uten at eieren trenger å trykke på en knapp, og samle inn informasjon om brukeren. Derfor nekter han av sikkerhetsmessige årsaker å eie denne telefonen, sa Snowdens advokat Anatoly Kucherena til Sputnik News.

Opplysningene underbygges av nylig lekkede dokumenter. I den nye bunken Snowden-dokumenter som den tyske avisen Der Spiegel offentliggjorde for litt siden hadde ett av dokumentene tittelen «iPhone target analysis and exploitation with unique device identifiers». Dokumentet er forfattet av GCHQ, den britiske utgaven av NSA.

Bruker UDID-systemet

I dokumentet beskrives hvordan det såkalte UDID-systemet kan utnyttes til å spore aktiviteten til dem som eier enhetene. UDID er en unik maskinvare-identifikator som bæres av både iPhone-, iPad- og iPod Touch-enheter.

For ganske nøyaktig ett år siden meldte vi dessuten om andre lekkede dokumenter fra Der Spiegel som beskrev hvordan NSA har tatt i bruk svært kraftige etterretningsverktøy som er i stand til å snappe opp så å si alt som befinner seg på en iPhone. Det verktøyet krevde visstnok fysisk tilgang til telefonene for å lage bakdører, noe Apple den gangen nektet for at har funnet sted.

Senere har Apple innrømmet at bakdører i iPhone faktisk eksisterer, men at de bare brukes til diagnostikk. Det nylig lekkede GCHQ-dokumentet er for øvrig fra 2010, og det spørs om iPhone er et like lett bytte i dag. Som vi meldte i oktober i fjor har den nye krypteringsløsningen som ble lanserte med iPhone 6 gjort at FBI tok til orde for lavere sikkerhet for å gi etterforskere mulighet til å avlytte telefonene.

Anti-spionteknologien blir stadig bedre: Nå har Kim Dotcom lansert avlyttingssikker Skype-konkurrent »

Les også
Ny regel kan gi USA mulighet til å fjernransake datamaskiner i hele verden
Les også
Krever lavere sikkerhet på mobiltelefoner
Les også
NSA kunne ta opp bilder og lyd med iPhone
Les også
– NSA kan hacke alle smarttelefoner
annonse