Til hovedinnhold

Da var Windows 7 her

Vi skriver den 22. oktober, en dato noen sikkert har satt en stor, rød ring rundt i kalenderen. Og grunnen til det er at Microsoft i dag slipper sitt nye operativsystem Windows 7.

Men det vet du selvfølgelig allerede, siden du omtrent må ha vært komatøs det siste halve året for å ikke ha fått med deg dette. Skulle du likevel være usikker på hva, hvor, hvorfor og hvor mye skal vi i denne artikkelen forsøke å oppsummere alt du trenger vite om dette operativsystemet.

De tre versjonene

Operativsystemet kommer i seks utgaver, men i praksis vil det være tre som er tilgjengelig for privatpersoner: Home Premium, Professional og Ultimate, hvorav den første utgaven er den som er rettet mot de fleste vanlige hjemmebrukere.
De to andre er for forretningsdrivende og entusiaster, eller andre som mener de trenger domenepålogging, flere språk, kryptering på filsystem-nivå, XP-modus og fjernstyring (Remote Desktop).
Sjekk også denne tabellen hos Microsoft for flere detaljer.

Språksurr og oppgradering

Skal du kjøpe Windows 7 for seg selv er den tilgjengelig på engelsk fra i dag, på norsk fra 31. oktober. Skal du ha Ultimate-versjonen er det dog en norsk språkpakke du kan laste ned. Dersom du kjøper en PC med ferdiginstallert Windows 7, skal norsk språk være tilgjengelig fra i dag.
Kjøpte du en PC med Windows Vista etter 26. juni i år kan du trolig oppgradere til Windows 7 mot at du betaler for tilsendelse av det nye operativsystemet. Andre som bruker Windows XP eller Vista kan slippe unna med en vanlig oppgradering, mens resten må kjøpe seg fullversjonen.
Ved oppgradering fra Vista kan du som regel beholde instillinger og filer om du ønsker det, selv om vi mener en ren installering er det aller beste. Oppgraderer du fra XP du kjøre en ren installering og det samme gjelder om du går fra 32-bit til 64-bit.
Når det gjelder priser varierer selvfølgelig disse med versjon og om det er oppgradering eller ikke. Merk også at de rimeligste versjonene er såkalte OEM-versjoner som knyttes til en bestemt PC, mot en vanlig versjon som kan flyttes til en annen PC om du skulle bytte.
Alt i alt snakker i om et spenn fra omtrent 800 kroner for en OEM av Home Premium, til ca 2400 kroner for frittstående Ultimate. Bruk gjerne vårt prissøk for å finne de rimeligste prisene: Home Premium, Professional, Ultimate.

Systemkrav

Offisielt anbefales følgende (minimumskrav) for Windows 7:
* 1 GHz prosessor
* 1 GB minne
* 16 GB harddisk
* DirectX 9 grafikkløsning (med 128 MB RAM) for Aero.
Om du kjører Windows Vista fra før skal det altså ikke være noe problem. Har du en tidligere versjon av Windows finnes det en et program du kan laste ned for å finne ut om din datamaskin er klar for Windows 7 eller ikke.

32- og 64-bit

Siden 32-bit Windows i praksis ikke kan bruke stort mer enn noe over 3 GB minne, er det på tide å gå over til 64-bit Windows - og jo flere vi er, jo mer press legger vi på utviklere av programvare og maskinvare for gode 64-bit produkter. Med mindre du har gode grunner til å forbli på 32-bit (for eksempel om du har en prosessor eller annen maskinvare uten støtte for 64-bit) anbefaler vi altså dette for Windows 7.
Mer om dette emnet kan du lese i artikkelen Derfor bør du velge 64-bit Windows

Hvor bra er det egentlig?

I perioden vi har brukt Windows 7 har det virket solid og stabilt. Det kjører lettere enn Vista på svakere maskinvare, har bedre touch-funksjonalitet og ikke minst en god driverdatabase - selv på gamle, sære bærbare har den funnet riktige drivere uten problemer.


I tillegg har den en del funksjonalitet som gjør den enklere å bruke enn forgjengeren - les gjerne 10 fine ting i Windows 7.
Når det er sagt er det ikke perfeksjon - et operativsystem vil alltid ha sterke og svake sider, avhengig av behov og bruk. Ikke minst er brukeropplevelsen avhengig av brukerens erfaring og vaner fra hva han eller hun har brukt tidligere.
Er du superfornøyd med det du har fra før er det altså ikke noe poeng i bytte bare for å bytte, og frm til en kort stund siden hadde vi i det minste oppfordret deg til først å laste ned og teste ut RC-versjonen. Den båten har nå offisielt gått, men det er selvfølgelig alltids mulig for luringer å få tak i et Windows 7-image på nettet for en kjapp kikk.

annonse