Det beste passordet er en setning

Datakriminalitet er hett om dagen. Hackere er en konstant trussel for banker, bedrifter og spilltjenesten til Sony Playstation. Disse menneskene kan bryte seg inn på datamaskinen din, overvåke alt du gjør og gå inn på filene dine. Alt dette uten at du merker noe som helst.

Graham Cluely, ansatt hos Sophos, et firma som jobber med datasikkeret, forteller at firma hans får inn rundt 90 000 nye koder for ondsinnet programvare. Det omfatter bl.a. datavirus, ormer, trojanere, "spionvare" og "phising".

For privatpersoner er formålet med ondsinnet programvare, "malware" på engelsk, å lure til seg penger. Dette gjøres ved at hackerne stjeler identiteten din og til slutt for tilgang til bankkontoen din.

Vanlige passord

For å bekjempe dette har fokuset på sikkerhetsprogrammer som antivirus, spionvare-fjerning og e-postskanning blitt større. Et av de beste våpnene mot identitetstyveri på nett er derimot veldig lettvint. Nemlig å lage vanskeligere passord. De vanligste passordene er ord vi finner i ordbøker. Noen av de mest vanlige passordene i verden er ironisk nok; passord, men også enkle tallkoder som 123456. Videre eksempler er "monkey", "dragon", "baseball", "superman", princess" og "cheese". Dette holder åpenbart ikke mål. Hackere har utviklet program som kjører kontoen din opp mot alle ord som finner i ordbøker og dermed får tilgang.

Hele setninger

Graham Cluely har et tips til folk som sliter med å finne på et trygt passord som er lett å huske; en hel setning. Et eksempel kan være "Ola og Kari har 3 voksne barn". Passordet i dette tilfellet blir "OoKh3vb", et passord som er vanskelig å knekke.

Cluely påpeker også viktigheten av oppdaterte anti-virusprogram. Noe av det nyeste på "hacker-fronten" er å få privatpersoner til å se bilder og videoer av Osama bin Ladens død. Ved å klikke på dette plantes det spionvare på datamaskinen, dette kan gi en hacker oversikt over alt du foretar deg på maskinen. Dette kan bekjempes med anti-virusprogram.

Andre tips er å bruke forskjellige passord til forskjellige konti. Det finnes muligheter for å lagre alle passord på ett sted. Da blir det lettere å holde styr de forskjellige passordene, samtidig er det ekstra viktig at passordet til dette "passordhvelvet" er vanskelig å knekke.

Unngå å bruke passord basert på personlig informasjon. Fødselsdato, navn på barn, ektefelle og dyr, skolen du har gått på, matretter du liker. Dette er alle passord som ikke er spesielt sikre.

En kombinasjon av bokstaver og tall er bedre enn passord bestående av utelukkende tall eller bokstaver.

(Kilder: CNN, Aftenposten)

Les også
McAfee betaler for XP-skader
annonse