Til hovedinnhold

Nordmenn kjøper dop på Facebook

Facebook har blitt en ny arena for dophandel, slår en rapport fra Bergensklinikkene fast.

Ved å kartlegge byens rusmiljø har stiftelsen oppdaget at Facebook seiler opp som en markedsplass for kjøp og salg av narkotika.

Kan rekruttere flere

- Det er slik i rusmiljøet at de fleste kommunikasjonsmulighetene blir tatt i bruk. Den tradisjonelle måten å kommunisere på der man for eksempel oppsøker en selger i parken er bare én bit av markedet, sier klinikksjef ved Bergensklinikkene, Kari Lossius, til ABC Nyheter.

Flere og flere holder kontakt via sosiale medier i dag - i narkotikamiljøet kan dette gjøre rusmidlene mer tilgjengelige, og bidra til å rekruttere flere til å starte med rusmidler.

– Flere innlegg kan være med på å «reklamere» for rusmidler. Mens andre skriver om dårlige opplevelser med narkotika, og advarer mot det, sier forfatteren av rapporten, Liv Flesland, til ba.no.

Vanskelig å kartlegge

Den nye trenden gjør det vanskeligere å skaffe seg en oversikt over rusmiljøet i byen, forteller Flesland.

- Dette gir oss en større utfordring når vi skal kartlegge rusmidlene, sier forfatteren til bt.no.

Utekontakten i Bergen bekrefter funnene i Føre Var-rapporten overfor ba.no.

– Rapporten samsvarer med vårt inntrykk. Noen ungdommer bruker nettet til denne type aktivitet. Foreldre bør få en oversikt over hvilke nettsider ungdommen deres bruker. Dette samspillet bør etableres tidlig. Det kan være med å forebygge, råder leder Marit Sagen Grung.

Merket som helsekost

I tillegg til å bruke Facebook bestiller flere narkotika fra utlandet via andre internettsider.

– Det blir gjort flere beslag av ulovlige rusmidler som er bestilt via nettet. Vi har inntrykk av at det ikke er de tyngste stoffene som blir kjøpt via nettet, sier Rune Vollset i Bergen tollvesen.

Han understreker at det mest sannsynlig er unge mennesker som skaffer seg narkotika på denne måten.

Måtene dopet blir smuglet inn i Norge på er mange. Noen mottar for eksempel narkotika i bokser som er merket som helsetilskudd.

Les også: Smugler dop med katapult

annonse