Til hovedinnhold

Slik er Apples iCloud

Finn Jarle Kvalheim

Tjenester i skyen er i vinden for tiden, og det har lenge vært ventet at Apple ville lansere sin egen. Kort sagt går skytjenester ut på å bruke tjenester på internett til det man før har gjort på hver enkelt PC eller telefon, være det seg lagring eller kjøring av programmer og apps.

Når Apple nå lanserer sin nye tjeneste har navnet, ikke overraskende, blitt iCloud.

Gratis og reklamefritt

Selskapet har lenge hatt en tjeneste for synkronisering via internett. Den senere tid har navnet vært Mobile Me, og man kan kanskje hevde at den ikke har vært blant Apples største suksesser - muligens på grunn av en relativt stiv årlig avgift.

iCloud følger med alle iOS-enheter, og er i utgangspunktet gratis og reklamefritt for alle brukere og for de viktigste funksjonene.

Grunnpillarene i tjenesten er kontaktlistesynkronisering og kalenderdeling på tvers av enheter og en egen e-postkonto med adresser av typen navn@me.com. Dette er imidlertid tjenester vi kjenner fra gamle Mobile Me - iCloud omfatter mer.

Viser gamle app-kjøp

En forbedring som mange nok vil sette pris på er at App Store også er koblet til Apples iCloud-tjeneste.

Det betyr at tjenesten holder oversikt over appene du har kjøpt på dine andre Apple-enheter, og at du lett kan laste dem ned ved å klikke på skysymbolet ved siden av app-tittelen i App Store.

Synkroniserer hvor du var i Angry Birds

Også bilder, innstillinger og kjøpt musikk synkroniseres daglig over trådløst nett. Mange vil nok sette pris på å høre at også applikasjonsdata synkroniseres.

Forenklet betyr det at brettet du har kommet til i Angry Birds nå blir automatisk lagret på internett. Dermed trenger du sannsynligvis aldri å spille deg opp til ett bestemt brett igjen, og du slipper å legge inn innstillingene i apps på nytt.

Også musikken

iTunes in the Cloud har Apple kalt den automatiske musikksynkroniseringen som lar deg automatisk laste ned musikken du har kjøpt til ti forskjellige enheter.

Musikken kommer uten kopibeskyttelse, og synkronisering med iCloud koster ingenting ekstra.

Den største nyheten for musikkelskere er imidlertid iTunes Match.

Mange er kanskje kjent med at tjenester som Spotify kan synkronisere musikken over trådløst nett. Nå går Apple tilsynelatende et steg lenger.

Tjenesten kjenner igjen musikk du har liggende på PC-en din, og den finner igjen den samme musikken i Apples iTunes Music Store. Derfra lastes den ned til de enhetene du har koblet til - uten at du må laste opp noe fra ditt eget arkiv med mindre det mangler i iTunes Music Store.

Dette skal være den aller raskeste måten å få et stort mediearkiv over på bærbare dingser.

Uansett mengde musikk skal iTunes Match koste 25 dollar i året. Norsk pris er ikke offentliggjort ennå.

Til høsten

iTunes in the Cloud kjører som Beta på dagens iOS 4.3, mens vi må vente til høsten på resten av tjenestene.

annonse