Til hovedinnhold

Kroppsskanneren på Kastrup viser kjønnsorganer

Produsenten klarer ikke å få maskinen til å skjule edle deler.

Synes du det er pinlig å bli kroppsvisitert og få bagasjen gjennomsøkt på flyplasser? På Københavns hovedflyplass kunne det ha blitt enda flauere å komme seg til flyet.

Kroppsskanneren på Kastrup lufthavn viser nemlig litt for mye av passasjerenes kjønnsorganer.

Nå har lufthavnens sikkerhetsansvarlige bestemt seg for å sende nakenskanneren tilbake dit den kom fra, etter at den har stått i og samlet støv i ett år.

Vil ha sladding

Flyplassen ønsker et sladde-filter, som skjuler de mest private kroppsdelene. Leverandøren av programvaren har ennå ikke klart å levere en løsning som fungerer, og dermed har ikke flyplassen villet ta i bruk maskinen.

– For å unngå mistenkeliggjøring vil vi ha filteret på plass. Da forteller datamaskinen oss hva vi skal kikke på, sier sikkerhetsjefen ved Københavns Lufthavn Johnnie Müller til Comon.dk.

– I stedet for kropp, ser du bare en karikatur. Skanneren kan selv peke ut de områdene personalet bør undersøke nærmere.

Baywatch-stjerne er skeptisk

Sikkerhetsmyndighetene i USA har prøvd ut så å si alle kroppsskannere på markedet. Det har ført til skepsis blant de reisende.

Flere kjente kvinner, som for eksempel Baywatch-baben Donna D'Errico, påstår at de bevisst er blitt plukket ut i kontrollen. De mener at tvilsomme kontrollører "ville ta bilder av dem og dele med andre".

Filter blir trolig påbudt

Det er ikke bare Kastrup som sliter med å få ta i bruk kroppsskanner. Dette er blitt et tema i amerikansk og europeisk storpolitikk. Europaparlamentet går nå inn for at alle nakenscannere skal utstyres med diskresjonsfilter.

En maskin av denne typen koster omtrent 800 000 kroner. Scanneren bruker millimeterbølger, som stråler cirka 100 ganger lavere enn en mobiltelefon. Maskinen er på gratis utlån til Kastup fra produsenten, for å få den testet.

I denne videoen fra amerikanske MSNBC kan du se en demonstrasjon av en kroppsskanner:

Kilder: ComON, EUbusiness

annonse