Til hovedinnhold
NyhetHver tiende Android-app er skadelig

Hver tiende Android-app er drittvare

Kan ta over telefonen og stjele telefonnummer og data.

Vi har alle visst at Googles applikasjonsbutikk, Android Market, har hatt et stadig økende problem med ondsinnet drittvare (malware). Nå har et sikkerhetsselskapet tatt en nærmere titt på hvor stort problemet faktisk er, og tallene er overaskende høye.

Tar kontroll over mobilen

Sikkerhetsselskapet Dasient tok for seg 10 000 Android-applikasjoner i Android Market, og oppdaget at hele 800 av applikasjonene, altså 8 prosent, viste seg å være drittvare.

Applikasjonene drev med alt fra å stjele data, kopiere passord, sende dyre tekstmeldinger til kontaktene lagret på telefonen og til og med stjele IMEI- og IMSI-nummer for å kunne lage kloner av en brukers telefon.

Dobling på to år

Dasient-sjefen Neil Daswani forteller at antallet infiserte applikasjoner har fordoblet seg i løpet av de siste to årene. Han legger også til at Android-telefoner har vært utsatt for såkalte "Drive-by-nedlastinger" det siste året. Et eksempel på dette er et nettsted som reklamerte med å ha juksekoder til det populære spillet Angry Birds, hvor brukere ble lurt til å laste ned drittvare direkte til telefonen. Et annet forsøk skjedde forrige måned da drittvare ble maskert som en tilleggspakke til Angry Birds. Hvor mange som besøkte og ble lurt av de ondsinnete nettstedene er det ikke tall på.

- Dette er et problem mobilprodusentene ikke kan ignorere. Noe må gjøres, konstaterer Daswani.

Undersøkelsen ble gjort i sammenheng med sikkerhetskonferansen Black Hat, som vil finne sted i Las Vegas neste måned. Daswani lover mer informasjon da konferansen er over.

Les også: Slik sikrer du deg mot drittvare fra Android Market! (Kilder: WMPoweruser , Dark Reading)

Mer om
annonse