Til hovedinnhold
NyhetSlik er Nikons superkamera

Slik er Nikon D800

Nikon har somlet lenge, men nå er kameraet endelig offisielt.

De som har ventet på en erstatter til fabelaktige men nå smågamle D700, slipper nå endelig å vente lenger. Nikon D800 så dagens lys i natt, norsk tid, og det ser ut til at ryktebørsen har hatt helt rett, Nikons til tider latterlige sikkerhetsopplegg til tross.

D800 får ganske riktig 36 megapiksler på en fullformatbrikke, og vil akkurat som ryktene sa bli sluppet i en versjon uten lowpass-filteret, kalt D800E.

Opptakshastigheten ser ut til å bli maksimalt 4 bilder i sekundet på fullformat (6 bps i DX-format), så kameraet er ingen racer akkurat, men det er fremdeles enorme mengdre data som skal prosesseres, konverteres, flyttes og skrives, så det er ganske imponerende likevel. Og vi tør påstå at det ikke er på langt nær så mange som faktisk trenger mer enn 4 bilder per sekund, som tror at de gjør det.

Filene kan lagres på minnekort i kameraets to kortplasser, en av SD-typen, og en av CF type I. Nøyaktig hvordan Nikon D800 oppfører seg når ett minnekort er fullt mens det andre ikke er det, må vi komme tilbake til etter pressekonferansen. Vi forventer alle de vanlige mulighetene, som å skrive JPG til ett kort mens RAW skrives til det andre, begge deler til begge kort, og så videre.

Nikon D800 vil få en fastmontert 3,2" stor skjerm, med en oppløsning på 921 000 bildepunkter.

Videoopptak i FullHD er også selvsagt mulig, og i den oppløsningen har man valget mellom 30, 25 og 24 bilder per sekund. Kan man leve med en noe lavere oppløsning, 1280 x 720, kan man få tempoet opp i 60 bilder per sekund.

Nikon D800 ser ikke ut til å by på all verdens overraskelser, bortsett fra en rekke forbedringer fra sin eldre bror. Og godt er det. Nikon er en gammel traver i bransjen, som forhåpentligvis med D800 har visst at man skal være forsiktig med å endre på et vinnerprodukt bare for å endre på det.

Mer informasjon om Nikon D800 finner du i prisguiden.

Norsk pris og tilgjengelighet er ennå ikke offentliggjort, men prisen i USA blir ca $3000 og der får man kjøpt kameraet i slutten av mars. Nikon D800E vil komme noen uker senere, i midten av april, og det vil koste omtrent 10% mer, dvs $3300.

annonse