Nyhet

Disse appene beskytter mobilen din

Moderne smarttelefoner kan være utsatt for trojanere, spionprogrammer og skadelig programvare.

Mobil sikkerhet

Mens datavirus tidligere ofte var rene guttestreker, er det nå penger som er motivasjonen for de fleste som produserer ondsinnet programvare. Det er antagelig årsaken til at trojanere, virus og annen skadelig programvare ikke har vært noe stort problem på mobiltelefoner foreløpig. I PC-verdenen kan kriminelle spre skadelig programvare for å stjele sensitiv informasjon om for eksempel betalingskort, eller gjøre PC-en din til del av et såkalt botnet som kan leies ut til ulike lyssky formål (som å sende ut spam eller angripe nettsteder).

En moderne smarttelefon er i prinsippet en liten datamaskin, så hvorfor er ikke problemet med skadelig programvare like stort som på PC-er?

Mangler effektive spredningsmetoder

Ifølge en rapport fra sikkerhetsselskapet Symantec ligger årsaken til at veksten i antall angrep mot smarttelefoner ikke har vært større, i at angriperne har manglet en metode for å gjøre angrepene like lønnsomme som angrep mot pc-er. Det er mer lønnsomt og gir større effekt å rette innsatsen mot PC-plattformen.

Det er mye som tyder på at dette kan være i ferd med å endre seg, og at det kanskje er på tide å begynne å beskytte mobiltelefonen med et antivirusprogram, på samme måte som du forhåpentligvis beskytter PC-en.

Da telefonen stort sett ble brukt til å ringe med, var den ikke et spesielt attraktivt mål. Men i dag brukes telefonen til "alt", og den inneholder ofte store mengder sensitiv informasjon – ikke bare privat informasjon, men også informasjon fra jobben. Telefonen brukes også til nettbanktjenester, og i fjor dukket det opp en trojaner som kunne overta en sesjon mot nettbanken etter at du tror du har logget av, og så overføre penger fra kontoen din. Trojaneren, som het OddJob, berørte imidlertid bare kunder i noen land, som USA, Danmark og Polen.

Stadig flere mobilapper er infisert med skadelig kode. Statistikken er fra Lookout, som produserer sikkerhetsprogramvare for mobiltelefoner.

Det har vært flere eksempler på at spill og andre apper til Android har vært infisert med programkode som i varierende grad kan være skadelig. I 2011 var det blant annet tilfeller av piratkopierte versjoner av populære mobilspill som var infisert med programkode som kunne gi en angriper en bakdør inn til Android-baserte mobiltelefoner. Det har også vært eksempler på at brukere er blitt oppfordret til å laste ned oppdateringer til legitime apper, og på den måten ha fått installert ondsinnet programvare i stedet for en viktig programvareoppdatering.

I begynnelsen av 2012 gikk Symantec ut med advarsel om at 13 Android-spill var såkalte trojanere – skadelig programvare som utgir seg for å være noe annet enn det det er. Det viste seg senere at spillene ikke inneholdt skadelig programvare i tradisjonell forstand, men var en del av et aggressivt annonsenettverk kalt Counterclank, som fungerer ved at brukernes søk dirigeres videre til en annen nettside, som så genererer inntekter for de som har laget Counterclank. App-utviklere kan bruke Counterclank i sine egne apper, og vil da kunne for eksempel pushe ut annonser til mobilen din. Det gjør ingen direkte skade, men er programvare du antagelig helst vil unngå å få på mobilen din.

I denne artikkelen kan du lese om hvordan du finner og fjerne apper som spammer mobilen din med reklame.

Disse telefonene er sikrest

Alle apper som legges ut på Apples App Store må godkjennes av Apple først. Det samme gjelder appbutikken på mobiltelefoner basert på Microsofts Windows Phone-plattform. Det har gjort at det har vært svært få tilfeller av ondsinnet programvare på disse plattformene.

På Android er det annerledes. Frem til i fjor var det fritt frem for hvem som helst å legge ut hva som helst i Android Market, og det førte til at det med jevne mellomrom ble rapportert om ondsinnet programvare som kunne gjøre ganske stor skade om du fikk den på mobiltelefonen din. Nå har imidlertid Google innført en ny tjeneste som automatisk skanner gjennom alle apper, spill og utviklerkontoer på jakt etter skadelig programvare. Dermed har mengden ondsinnet programvare i Android Market blitt betydelig redusert den siste tiden.

Du kan lese mer om hvordan Google rensker opp i Android Market i denne artikkelen.

neste side finner du tre sikkerhetspakker som beskytter mobilen din