Til hovedinnhold

Disse appene beskytter mobilen din

Moderne smarttelefoner kan være utsatt for trojanere, spionprogrammer og skadelig programvare.

Mobil sikkerhet

Mens datavirus tidligere ofte var rene guttestreker, er det nå penger som er motivasjonen for de fleste som produserer ondsinnet programvare. Det er antagelig årsaken til at trojanere, virus og annen skadelig programvare ikke har vært noe stort problem på mobiltelefoner foreløpig. I PC-verdenen kan kriminelle spre skadelig programvare for å stjele sensitiv informasjon om for eksempel betalingskort, eller gjøre PC-en din til del av et såkalt botnet som kan leies ut til ulike lyssky formål (som å sende ut spam eller angripe nettsteder).

En moderne smarttelefon er i prinsippet en liten datamaskin, så hvorfor er ikke problemet med skadelig programvare like stort som på PC-er?

Mangler effektive spredningsmetoder

Ifølge en rapport fra sikkerhetsselskapet Symantec ligger årsaken til at veksten i antall angrep mot smarttelefoner ikke har vært større, i at angriperne har manglet en metode for å gjøre angrepene like lønnsomme som angrep mot pc-er. Det er mer lønnsomt og gir større effekt å rette innsatsen mot PC-plattformen.

Det er mye som tyder på at dette kan være i ferd med å endre seg, og at det kanskje er på tide å begynne å beskytte mobiltelefonen med et antivirusprogram, på samme måte som du forhåpentligvis beskytter PC-en.

Da telefonen stort sett ble brukt til å ringe med, var den ikke et spesielt attraktivt mål. Men i dag brukes telefonen til "alt", og den inneholder ofte store mengder sensitiv informasjon – ikke bare privat informasjon, men også informasjon fra jobben. Telefonen brukes også til nettbanktjenester, og i fjor dukket det opp en trojaner som kunne overta en sesjon mot nettbanken etter at du tror du har logget av, og så overføre penger fra kontoen din. Trojaneren, som het OddJob, berørte imidlertid bare kunder i noen land, som USA, Danmark og Polen.

Stadig flere mobilapper er infisert med skadelig kode. Statistikken er fra Lookout, som produserer sikkerhetsprogramvare for mobiltelefoner.

Det har vært flere eksempler på at spill og andre apper til Android har vært infisert med programkode som i varierende grad kan være skadelig. I 2011 var det blant annet tilfeller av piratkopierte versjoner av populære mobilspill som var infisert med programkode som kunne gi en angriper en bakdør inn til Android-baserte mobiltelefoner. Det har også vært eksempler på at brukere er blitt oppfordret til å laste ned oppdateringer til legitime apper, og på den måten ha fått installert ondsinnet programvare i stedet for en viktig programvareoppdatering.

I begynnelsen av 2012 gikk Symantec ut med advarsel om at 13 Android-spill var såkalte trojanere – skadelig programvare som utgir seg for å være noe annet enn det det er. Det viste seg senere at spillene ikke inneholdt skadelig programvare i tradisjonell forstand, men var en del av et aggressivt annonsenettverk kalt Counterclank, som fungerer ved at brukernes søk dirigeres videre til en annen nettside, som så genererer inntekter for de som har laget Counterclank. App-utviklere kan bruke Counterclank i sine egne apper, og vil da kunne for eksempel pushe ut annonser til mobilen din. Det gjør ingen direkte skade, men er programvare du antagelig helst vil unngå å få på mobilen din.

I denne artikkelen kan du lese om hvordan du finner og fjerne apper som spammer mobilen din med reklame.

Disse telefonene er sikrest

Alle apper som legges ut på Apples App Store må godkjennes av Apple først. Det samme gjelder appbutikken på mobiltelefoner basert på Microsofts Windows Phone-plattform. Det har gjort at det har vært svært få tilfeller av ondsinnet programvare på disse plattformene.

På Android er det annerledes. Frem til i fjor var det fritt frem for hvem som helst å legge ut hva som helst i Android Market, og det førte til at det med jevne mellomrom ble rapportert om ondsinnet programvare som kunne gjøre ganske stor skade om du fikk den på mobiltelefonen din. Nå har imidlertid Google innført en ny tjeneste som automatisk skanner gjennom alle apper, spill og utviklerkontoer på jakt etter skadelig programvare. Dermed har mengden ondsinnet programvare i Android Market blitt betydelig redusert den siste tiden.

Du kan lese mer om hvordan Google rensker opp i Android Market i denne artikkelen.

neste side finner du tre sikkerhetspakker som beskytter mobilen din

Tre gode sikkerhetspakker til mobilen

For ikke lenge siden fantes det veldig få sikkerhetspakker for mobiltelefonen, men nå er dette et voksende marked som alle de store, kjente sikkerhetsselskapene ønsker å få sin del av.

Vi har ikke gjort noen grundig, sammenlignende test av sikkerhetspakker for Android, men har brukt alle programmene vi omtaler nedenfor over tid med jevne og ujevne mellomrom. Felles for alle tre programmene, er at de i tillegg til å beskytte mot ondsinnet programvare også inneholder mange nyttige tilleggsfunksjoner. Noen av appene lar deg for eksempel svarteliste telefonnummere, slik at du slipper å bli oppringt på nytt av plagsomme telefonselgere. Appene har ofte også funksjoner for å spore og fjernslette mobiltelefonen.

Når du skal velge sikkerhetspakke, bør du alltid velge et produkt fra ett av de anerkjente sikkerhetsselskapene. En stor del av sikkerhetspakkene som ligger tilgjengelig for gratis nedlasting for PC-er på nettet er nemlig falske programmer – såkalte trojanere – som inneholder skadelig programkode. Det er god grunn til å tro at falske antivirusprogrammer også vil finne veien inn på Android Market. Gå derfor til nettsidene til de enkelte sikkerhetsselskapene, og finn nedlastingslink der.

Et søk på "Antivirus" på Android Market gir mer enn tusen resultater. Du bør forsikre deg om at programmet du laster ned er fra en seriøs produsent. Følg gjerne nedlastingslinker fra produsentenes egne nettsider, hvis du er usikker.

De fleste sikkerhetsprogrammene finnes også på Android Market, men med for eksempel Norton Mobile Security fra Symantec ligger det et kort med nedlastingslink og produktnøkkel i pakken hvis du kjøper programmet i butikken. Da er du også sikker på at du får en versjon av programmet som virkelig er fra sikkerhetsselskapet, og ikke ett som har et nesten likt navn (dette har vært et problem i Android Market). Men for å installere programmer som ikke ligger på Android Market, må du aktivere mulighet for installasjon fra ukjente kilder. Husk å deaktivere dette når du er ferdig.

Symantec Norton Security and Antivirus

Norton Mobile Security.

Symantec er størst på sikkerhetsprodukter for PC-er, og en av veteranene i bransjen. I tillegg til å beskytte mot kjent, skadelig programvare, har programmet funksjoner for å beskytte mobiltelefonen mot at data kommer på avveie hvis du skulle miste den. Du kan lokalisere telefonen ved å sende en SMS til den, og få en SMS tilbake med link til Google-kart hvor posisjonen er oppgitt. Det er riktignok ikke like elegant som den automatiske sporingsfunksjonen som er innebygget i Apple iPhone, men det fungerer. I tillegg kan du låse eller fjernslette mobilen, og du kan velge inntil fem venner som også skal ha mulighet til å lokalisere eller fjernslette mobilen. Hvis noen prøver å bytte SIM-kort i mobilen, vil den låses.

Alle apper som lastes ned blir automatisk skannet for ondsinnet programvare, og programmet vil hindre deg i å gå inn på usikre nettsteder. Norton har også en funksjon for å blokkere samtaler og SMS-er fra ulike telefonnumre. Praktisk for å hindre telefonselgere i å ringe deg!

Programmet er gratis å laste ned og bruke, men hvis du vil ha beskyttelse mot skadelige nettsteder og blokkering av uønskede telefonnummere, må du oppgradere til fullversjonen. Prisen er 172 kroner i året.

Nedlastingslink

Kaspersky Mobile Security 9

Kaspersky Mobile Security.

Til tross for at dette er en av de mest omfattende sikkerhetsløsningene for mobiltelefoner, er programmet enkelt å bruke. I likhet med de to andre programmene kan også Kaspersky blokkere samtaler og SMS-er fra uønskede telefonnummere. Programmet har også en funksjon som lar deg skjule all kommunikasjon du har hatt med en bestemt person i kontaktlisten. Når funksjonen er aktivert, vil ikke kommunikasjon med de personene du har angitt vises i samtaleloggen eller i oversikten over SMS-er.

Programmet skanner automatisk alle apper som lastes ned, og kontrollerer dem for ondsinnet programvare før de installeres. Du kan spore telefonen ved å sende en SMS til den, og du har mulighet til å fjernslette eller blokkere mobilen hvis den skulle komme på avveie. Hvis noen bytter SIM-kort, vil all bruk av telefonen blokkeres, og du vil få en e-post med det nye telefonnummeret. Dermed kan du finne ut hvem som har stjålet mobilen din, og eventuelt vurdere om du skal sende en fjernslettings-SMS til den.

Det eneste vi savner i Kasperskys app er mulighet for blokkering av skadelige nettsider. Programmet kostet 70 kroner, og det finnes også en Lite-versjon som er gratis.

Nedlastingslink

Trend Micro Mobile Security

Trend Micro Mobile Security.

Trend Micros sikkerhetsløsning kan lastes ned gratis fra Android Market. Gratisversjonen gir grunnleggende beskyttelse mot ondsinnet programvare, men hvis du vil ha alle funksjonene må du betale 158 kroner for en ett års lisens på Premium-versjonen. Du får imidlertid mulighet til å prøve ut alle funksjonene i en 30-dagers periode før du må betale.

Sikkerhetsløsningen er ganske omfattende, og i tillegg til at programmet detekterer sjekker alle apper som installeres, vil den også skanne minnekort. Appen hindrer deg også i å gå inn på farlige nettsider.

I likhet med de to andre programmene kan Trend Micro blokkere telefonsamtaler og SMS-er fra bestemte telefonnnummere. I tillegg er det en foreldrekontroll, hvor du kan velge å blokkere nettsider som ikke egner seg for barn eller tenåringer.

Til slutt har du mulighet til å lokalisere eller fjernslette mobiltelefonen hvis den skulle komme på avveie. Telefonen kan automatisk låses hvis SIM-kortet byttes ut.

Nedlastingslink

Har du tips om gode sikkerhetsløsninger for mobiltelefonen? Eller mener du det er unødvendig å installere antivirusprogram på mobilen? Bruk kommentarfeltet nedenfor!

Vil du lese mer om mobil sikkerhet?
Gå til temasiden

annonse