Til hovedinnhold

Færre pirater takket være Spotify

Fersk rapport viser stor nedgang i ulovlig musikknedlastning.

Siden 2009, året da Spotify ble lansert, har antallet mennesker som laster ned musikk ulovlig sunket med mer enn 25 prosent. Bare det siste året har nedgangen vært på 9 prosent.

Det kommer frem i en undersøkelse utført blant nesten 5000 svensker, på vegne av den svenske musikkindustrien. Undersøkelsen knytter tette bånd mellom bruken av Spotify og andelen ulovlig nedlastning.

Spotify går godt for tiden:
Øker gevinsten med 222 prosent.

Utkonkurrerer ulovlig nedlastning

Spotify er en musikkstreamingstjeneste som lar deg høre på et hav av låter for en relativt hyggelig sum hver måned eller gratis mot en og annen reklamesnutt.

Slike streamingtjenester benyttes av mer enn 40 prosent av respondentene, mens 23 prosent lastet ned ulovlig. Under 10 prosent svarte at de lastet ned lovlig musikk ved å betale, herunder tjenester som iTunes.

– Langtidstrenden er en skarp økning i lovlig streaming mens vi ser en reduksjon i ulovlig fildeling og nedlastning, har daglig leder for Music Sweden, Elizabet Widlund uttalt til Torrentfreak.com.

– Vi oppfordrer til mangfold i musikktjenester, det vil sørge for bedre forhold for både de som lager musikk og de som hører på det la hun til.

Bredde er viktig

Undersøkelsen ser også på grunner til at deltagerne vil gå over til lovlige tjenester. Her sier hele 40 prosent at bredden på den lanserte musikken er viktigst. Økningen i musikk som er tilgjengelig blir trukket frem som en god grunn av 30 prosent, mens nedgangen i pris og hvor enkelt det er i bruk begge får 24 prosent.

Selv om tallene er gode nyheter for musikkindustrien, viser undersøkelsen også at bruken av streamingtjenester gikk ned andre kvartal i år. Dette er på det samme tidspunktet som Spotify strammet inn gratistjenesten.

Undersøkelsen kommer forøvrig frem bare litt over ett år etter at interesseorganisasjonen for norske plateselskaper, FONO, ba medlemsbedriftene om å si opp sine avtaler med Spotify, fordi det ga for lite avkastning.

(Kilde: Torrentfreak)

annonse