Nyhet

Dette panelet er minst ti ganger mer lyssterkt enn de fleste TV-er

Sony fristet med spennende konsept.

Las Vegas/Tek.no: Den årlige CES-messen fra syndenes by er i full gang, og blant gigantene som sloss om oppmerksomheten finner vi japanske Sony. De lanserte noen få nye produkter dette året, men nevnte også i samme slengen et spennende konsept de hadde på lur.

Konseptet det snakkes om har selskapet kalt Backlight Master Drive, altså en ny belysningsteknologi for LCD-skjermer. Det kan kanskje ikke høres så spennende ut, men om vi legger til at teknologien gir deg lysstyrke over 4000 nits vekkes kanskje interessen din. De fleste TV-ene i dag klarer sjelden mer enn 300-400 nits.

Nysgjerrige tok vi derfor turen innom messeområdet til Sony for å sjekke hvordan dette oppleves i praksis.

Backlight Master Drive gir en lysstyrke som er vanskelig å fange på bilder.

HDR er årets hete tema

Et at vi store samtaleemnene under årets messe er HDR, på samme måte som det også var under høstens IFA-messe. En av funksjonene denne nye teknologien gir er økt lysstyrke i forhold til tradisjonelle TV-er.

For å kunne kalle seg en fullkommen HDR-TV må LCD-skjermene nå klare rundt 1000 nits for å få godkjenningsstempelet fra UHD-Alliansen. Så med andre ord byr Sony på en teknologi som da altså gir deg fire ganger så mye lys som de heftigste LCD-skjermene per dags dato.

Som å se på sola

Inne i et mørkt hjørne henger det tre skjermer, hvor den midterste TV-en har Backlight Master Drive. Og allerede lenge før vi kommer tett innpå flatskjermen ser vi hvor vanvittig kraftig enkelte detaljer blir.

Backlight Master Drive har blendende lysstyrke.

Klippene som ruller over skjermene er blant annet hentet fra en helikopter-seanse, hvor solen kommer inn i bakgrunnen. Når vi står nærme skjermene får vi rett og slett en blendende følelse når vi ser sola, akkurat som i virkeligheten, og ønsker vi hadde noen solbriller for hånd.

I et annet klipp får vi servert Las Vegas i nattemørket, og her skyter nå neonlysene mot oss med en styrke og intensitet som vi aldri har opplevd før. Som dere kanskje kan se på bildene vi tok, er flere detaljer utbrent, rett og slett fordi lysstyrken er så intens.

Opplevelsen er noe helt annet enn hva vi har sett fra andre HDR-kompatible skjermer på messen, og er helt klart meget fascinerende. Det kanskje beste klippet er av en bakgate der en tønne står påtent. Det eneste som mangler der vi står er å fysisk føle varmen fra flammene, for lysstyrken er så heftig at det helt klart oppleves som virkelig.

På spørsmål om det ville være mulig å få hele skjermen til å gi 4000 nits over tid, fikk vi til svar at det ville være teknisk mulig, men neppe noe du ønsker.

Neonlysene i Las Vegas blir intense med så kraftig lysstyrke.

Vil vi ha dette i stuen?

At HDR er spennende er det ingen tvil om, og tilfører kanskje en opplevelse når du ser TV som er tydeligere enn selve oppløsningen på skjermen. Men 4000 nits begynner kanskje å bli litt mye av det gode.

Om vi noen gang får se denne teknologien i norske butikkhyller vet kun Sony selv, men vi vet likevel ikke helt om vi trenger det om den tiden kommer. Opplevelsen vi fikk var litt den samme som når du kjører bil og får sola rett i fleisen. Overveldende og plagsomt.

Så mye lysstyrke kan komme til nytte om man har et meget sterkt opplyst rom eller område skjermen skal stå i, og skal bruke den til for eksempel å reklamere for noe ved å bruke wow-effekten panelet gir.

Men hvorvidt det er nødvendig «å sole seg» mens man ser TV er vi ikke like overbevist om, selv om klippet med den brennende tønnen var overbevisende ekte, var det fortsatt i overkant intenst å se på.

Hva tror du? Diskutér i forumet nedenfor.

Også andre produsenter har lansert spennende ting på messen:
Sjekk vårt møte med Samsungs syltynne LCD-konsept »

Følg vår CES 2016-dekning på vår samleside »

Les også
Nå strømmer Netflix i HDR
Les også
Dette er teknologien du finner i de nyeste TV-ene
Les også
FreeSync rykker et skritt nærmere folk flest
Les også
Dette blir bedre på de kommende OLED-TV-ene
Les også
Netflix vil gi oss en mye bedre visuell opplevelse
annonse