Nyhet

Massiv test: Du får neppe den Internett-hastigheten du betaler for

EU har undersøkt over hele Europa.

Tidligere i år avslørte vårt søsternettsted Inside Telecom at ingen av de store norske Internett-tilbyderne leverte den hastigheten de reklamerte for. Ved hjelp av målinger utført av Post- og teletilsynet viste statistikken at nordmenn fikk rundt 10 prosent lavere Internetthastighet enn det som var annonsert.

Nå har EU-landene for første gang gått sammen om en lignende, men langt mer omfattende kartlegging av Internett-hastigheten. EU inviterte også med seg Kroatia, Island og Norge for å måle oppnådd hastighet mot annonsert hastighet. Bakgrunnen for testen er at flere enn hver fjerde EU-borger hevder at de ikke får hastigheten de har krav på.

Rapporten er nå klar, og den har en slående konklusjon: Vi europeere får ikke hastigheten vi betaler for. I gjennomsnitt oppnådde testdeltakerne 74 prosent av nedlastingshastigheten, og 88 prosent av opplastingshastigheten de ble lovet av tilbyderen sin.

Detaljert test

Testen ble utført ved at over 9000 personer fikk installert en måleboks hjemme hos seg, og tallene stammer fra mars 2012.

Mens Internett-linjen var inaktiv utførte hver boks flere tusen spesiallagede tester, i et tidsrom hvor Internett-bruken generelt var på topp. Totalt har EU-kommisjonen samlet over 3 milliarder målinger med 76 millioner unike tester, bare for mars 2012.

Ved å bruke en egen måleboks elimineres feilkilder som måling over trådløst nett, og at brukerne rapporterer feil abonnement – usikkerheter som ellers er gjeldende ved måletjenester som utføres gjennom en nettleser.

Kabel er best

Mens EU ikke satte de ulike ISP-ene opp mot hverandre, fikk de ulike overføringsteknologiene konkurrere fritt.

Kabel kom seirende ut, og leverte i snitt 91,4 prosent av lovt ytelse. Fiber kom på andreplass med 84,4 prosent, mens den store taperen var xDLS-basert bredbånd som bare leverte 63,3 prosent av annonsert hastighet.

Uavhengig av overføringsteknologi ble gjennomsnittlig nedlasningshastighet målt til 19,5 Mbit/s, men fiber gjorde det klart best, og xDSL klart dårligst.

Mens resultatet var nedslående for nedlastingshastigheten, gikk det litt bedre for opplastingshastigheten, hvor gjennomsnittet lå på 88 prosent av forespeilet hastighet. Fiber bidro dog til å løfte snittet kraftig. Den europeiske opplastingshastigheten var i snitt 6,20 Mbit/s uavhengig av overføringsteknologi.

Mener de selger «opptil-hastigheter»

Flere av de norske teleaktørene hevder de selger «opptil-hastigheter», selv om det som oftest er vanskelig å se dette på bestillingssidene.

Da vi først skrev om problemet i mars, var Telenor er ett av selskapene som hevdet de markedsførte abonnementene på denne måten, selv om det eneste sporet av dette var å finne som et forbehold om «tekniske forhold i nettet», gitt i brukervilkårene. I dag sørger derimot selskapet for at forbeholdet om hastigheten fremgår i prisoversikten på Telenors nettsider.

EU er godt fornøyde med undersøkelsen, og er allerede i gang med planleggingen av runde 2, hvor også Internett-leverandører skal sammenlignes. Nordmenn kan delta, og er du interessert kan du melde deg opp her.

Disse Internett-leverandørene gir deg hastigheten du betaler for >>

(Kilde: Pressemelding)

Les også
Disse ballongene skal gi Internett til hele verden
Les også
Dette landet får verdens raskeste Internett
Les også
Du får ikke den netthastigheten du betaler for
annonse