Til hovedinnhold

Google vil hjelpe deg med mobilbildene dine

Plukker automatisk ut de beste og de viktigste.

Google IO Webcast
Google har massive mengder datakraft, og er kongene av søketeknologi. Dette skal de nå bruke for å gi deg bedre ferieminner.Foto: Google IO Webcast

Søkegiganten Google åpnet i kveld årets IO-konferanse. Konferansen er det viktigste stedet selskapet lanserer nyheter, og i kveld var det duket for mange nye tjenester – deriblant en spesielt spennende bildeløsning.

Google mener nemlig at feriebildene du tar med mobilen er for strevsomme å organisere. Det er for tidkrevende å flikke på dem. Dessuten er det for mange av dem. Når de 500 bildene man tok i ferien viser seg på skjermen, er det ikke godt å si hvilke som er de viktige.

Alt dette skal Google nå hjelpe deg med.

Last opp til Google Plus

Tjenesten er en del av Googles sosiale nettverk, Google Plus. Gjennom appen som hører til det sosiale nettverket, kan appen automatisk laste opp bildene dine til Googles servere.

Tidligere skjedde det ikke så mye med disse bildene. Du kunne søke blant dem selv. Velge om du ville dele noen av dem. Ut over det ble de bare liggende sammen med et hav av andre bilder, inntil du tok deg tid til å sortere dem. Det er dette Google vil gjøre noe med.

Denne pannen tilhører Googles sjef for sosiale medier, Vic Gundotra.Foto: Google IO Webcast

Finner de viktige bildene for deg

Gjennom å bruke sine enorme datasentre og søkeverktøy kan Google gjenkjenne hvilke bilder som er dårlige. Hvilke du mest sannsynlig ikke har bruk for.

Tjenesten kan ta vekk bilder du har mange av fra visningen. Heller ikke de uklare bildene blir med. Dårlige eksponeringer har også mindre sjanse for å bli med når Google skal lage sitt sammendrag av hvordan ferien din var.

Datamaskiner med menneskelig smak

I tillegg kan søkekjempen gjenkjenne landemerker, smilende mennesker og dine nærmeste i bildene. Disse bildene er kanskje viktigere enn de andre bildene, og prioriteres når utvalget skal sys sammen.

Under kveldens presentasjon kom det også frem at selskapet har forsøkt å trene programvaren sin i plukke ut estetikk vi mennesker liker. De har rett og slett forsøkt å gi de enorme serverparkene sine en smak som gjør at de plukker ut bilder vi synes er pene.

Hvis vi skal tro på Google, er resultatet at de mange tusen mobilbildene vi tar, endelig kan brukes til noe fornuftig – og det med minimal innsats.

Flikker på de «dårlige» bildene for deg

Selv de bildene som ikke ble så bra skal Google forsøke å hjelpe til med. Feileksponerte bilder skal stilles riktig automatisk. Også her spiller løsningen som kjenner menneskelig smak en rolle. Det skal ikke være snakk om bare å sørge for at bildet ikke er utbrent eller mørkt i noen områder.

Hvis du har bilder med mye støy i, vil Google også forsøke å fjerne støyen for deg. Denne funksjonen kjenner vi til en viss grad fra før. Så godt som alle mobilkamera, kompaktkamera og normale speilreflekser, har programvare som prøver å fjerne støy. Resultatet blir ikke alltid det beste. Hvor god denne programvaren er, er en viktig forskjell på det ulike fotoutstyret vi får kjøpt i dag.

I tillegg til støyfjerningen kan programvaren, blant mye annet, jevne ut ujevnheter i bildet og stille fargene i bildet slik at viktige kontraster fremheves.

Auto Awesome kan sette sammen bilder som likner på hverandre til små animasjoner.Foto: Google IO Webcast

Lager animasjoner som er «Auto Awesome»

En annen bilderelatert funksjon er "Auto Awesome". Google kan ikke bare plukke ut duplikater fra mobilbildene dine – de kan også bruke dem til noe.

Burst-funksjonen på mobilkameraer kan ta mange nesten like bilder på rad. Google kan lage små animasjoner av disse bildene helt automatisk.

Nøyaktig når disse funksjonene rulles ut er foreløpig uklart, men de fleste av kveldens nyheter skal være på plass i løpet av sommeren.

Googles bildetjeneste har i dag ubegrenset lagring for forminskede bilder. I dag tilbyr tjenesten 5 GB lagring for bilder i full størrelse. Dette vil øke til 15 GB med denne oppdateringen.

I kveld lanserte Google også sin egen versjon av Samsungs Galaxy S4. Les mer om telefonen her.

annonse