Derfor er GTX 680 ribbet vekk

Nok en gang har TSMC skylda, Nvidia leter etter nye beitemarker.

For under en måned siden lanserte Nvidia sin nyeste toppmodell, GeForce GTX 680. Den traff markedet som en bombe, og var kort og greit meget god på det meste, noe vår egen test også viste.

Skjermkortet var tilgjengelig fra første dag, men det tok bare noen timer før det var ribbet vekk fra produkthyllene. Siden den gangen har de aldri blitt fylt skikkelig opp igjen, og en rask sjekk i Prisguiden viser at det nå bare finnes et fåtall på markedet.

Slik vil det være enda en stund til, skal vi tro nettstedet Digitimes.

TSMC sliter enda

Grunnen til dette er at TSMC, fabrikken som produserer selve kjernen i skjermkortene, fortsatt sliter hardt med å få masseproduksjonen til å gå knirkefritt.

Dagens skjermkort benytter den helt nye 28 nm-teknikken, og fabrikkene har ikke fått tilpasset seg denne like raskt som kundene ønsker ferdige produkter. Kort og greit sliter man med akkurat de samme problemene som da HD 5000-serien til AMD og GTX 400-serien til Nvidia ble lansert for noen år tilbake. Produksjonen går ikke raskt nok, men utbyttet er bedre enn det tidligere har vært.

Kjernen i et grafikkkort produseres på store plater, her er de dårlige luket vekk.

Kjernen til et skjermkort produseres på store plater, wafers. Flere hundre kjerner blir produsert samtidig på én plate, men det er alltid noen av dem det er problemer med. Det er helt normalt at flere kjerner blir kastet når man nettopp har startet med en ny produksjonsteknikk, enn når man har fått jobbet litt med den. Det er dette man på fagspråket kaller «Yields»

Nå er det imidlertid fire måneder siden TSMC begynte jobbe med denne teknikken, og fortsatt går det ikke helt knirkefritt. Man får nå mange skjermkort ut av hver plate, men det tar fortsatt for lang tid å lage dem.

Går raskere enn før

Analyser Digitimes har gjort viser samtidig at TSMC tar overgangen til 28 nm raskere enn de gjorde da man gikk over til 40 og 45 nm. Dette er basert på hvor lang tid det tok for fabrikken å tjene penger på prosessen.

Det er fortsatt ikke nok til å dekke etterspørselen. For deg betyr det tomme butikkhyller, det er rett og slett ikke mulig for denne én fabrikken å lage nok skjermkort. Nvidia kun benytter denne ene aktøren til produksjon av sin nye GTX 600-serie.

Men det jobber de nå med å få endret, skal vi tro kildene.

Vil jobbe med Samsung

Rapportene har det til at Nvidia har begynt å teste produksjonen hos Samsung, på deres samlebånd for 28 nm. Dette kan hjelpe både Nvidia og andre aktører med å lette trykket på produksjonsteknikken, som ikke er forventet å forsvinne før TSMC får utvidet fabrikkene side i 2013.

Qualcomm skal også være på jakt etter TSMC-alternativer, og retter trolig blikket mot UMC og GlobalFoundries.

(Kilde: Digitimes, Digitimes.)

Les også
Han kvalitetssikrer skjermkortene til Nvidia
Les også
Nvidia GeForce GTX 680: Nå har Nvidia det raskeste skjermkortet
Les også
Her lager Nvidia sine beste skjermkort
annonse