Nyhet

Her er juli-mobilene

Ingen sommerferie på mobilprodusentene i år.

Våren har glidd over i sommer. Vanligvis har det pleid å bety roligere tider i teknobransjen. Det er ikke tilfelle i år. Ikke bare kommer det en rekke nye mobiler i salg i løpet av juli, men det lanseres fortsatt nye modeller.

For litt over en uke siden avholdt både Samsung og Huawei storlanseringer i London. Tirsdag denne uken lanserte Sony gigantmobilen Xperia Z Ultra. Om i underkant av to uker er det Nokia sin tur i New York. Vi er naturligvis til stede.

Mens det kan ta litt tid før du får kjøpt sommerens nylanseringer, kommer disse rykende ferske nyhetene akkurat i tide for både feriepenger og eventuelt overskudd på skatten.

Huawei Ascend P6

Det er bare litt over en uke siden Huawei lanserte sin nyeste Ascend-modell i London. Vi har vært vant til at Huawei bruker i overkant lang tid på å få nye toppmodeller på markedet. Det ser ikke ut til å bli tilfelle neste gang. Ascend P6 skal nemlig være i norske butikkhyller i løpet av juli – under halvannen måned fra lansering er absolutt godkjent.

Huawei Ascend P6 er en kraftig mobil med HD-skjerm og firekjernet systembrikke. Det skal være verdens tynneste smarttelefon i øyeblikket, med en tykkelse på skarve 6,2 millimeter.

Prislappen ventes å ligge på 3000 kroner.

Les sniktitten på Huawei Ascend P6
Finn beste pris på Huawei Ascend P6 i prisguiden

Huawei Ascend Mate

Da Huawei Ascend Mate ble lansert ble den presentert som verdens største mobiltelefon. Med sine 6,1 tommer er den definitivt blant de større telefonene vi vet om, men med Samsungs Galaxy Mega på 6,3 tommer og Sonys Xperia Z Ultra på 6,4 tommer er den ikke lenger størst. Skillet mellom nettbrett og mobiltelefoner er uansett i ferd med å bli visket ut, når man kommer opp i disse størrelsene.

Ascend Mate deler for det meste de viktige tallene med Ascend P6. Ved siden av størrelsen er batteriet det viktigste som skiller seg ut med Ascend Mate. Den kan nemlig skilte med et batteri på hele 4050 mAh. Gitt at mobilen ellers har normalt god strømstyring, burde det bety en telefon som kan holde i flere dager på én lading.

Giganten skal koste rundt 3000 kroner når den kommer i handelen.

Les sniktitten på Huawei Ascend Mate
Finn beste pris på Huawei Ascend Mate i prisguiden

BlackBerry Q10

Vi har sjelden blitt så overrasket over en ny mobiltelefon som vi ble av BlackBerry Z10. Etter flere år med et traust og til dels kronglete operativsystem, kom det endelig en telefon fra Canada med et ferskt, smidig og raskt operativsystem. På toppen av det hele er det lett å bruke.

Samtidig med BlackBerry Z10 ble modellen Q10 lansert. Den har tatt seg god tid på veien til markedet, men nå skal den være her, ifølge BlackBerry-forhandler TrigCom. Telefonen deler en del av spesifikasjonene med Z10, men har mindre skjerm, og et fysisk fulltastatur. Etter det vi kjenner til vil BlackBerry være mutters alene på det norske markedet med akkurat den egenskapen.

Billig blir den imidlertid ikke. Forvent å legge ut rundt 5000 kroner for BlackBerry Q10.

Les mer om lanseringen av BlackBerry Q10
Finn beste pris på BlackBerry Q10 i prisguiden

BlackBerry Q5

Hvis du synes BlackBerry Q10 er litt dyr, kan det være god grunn til å titte på den litt enklere varianten Q5. Også den er en mobil med fulltastatur, og relativt høyoppløst skjerm. Her har BlackBerry gått bort fra AMOLED-skjermen i Q10, til fordel for en LCD IPS-variant. Innmaten er ellers noe svakere.

Til gjengjeld for den litt svakere ytelsen, får du mulighet til å velge mellom en haug spreke farger. Etter det vi får opplyst fra TrigCom vil prisen legge seg noe lavere for Q5 enn for Q10. Akkurat hvor den vil legge seg er imidlertid uklart.

Skal vi spekulere helt på egen hånd, kan det være naturlig å tenke seg en prislapp på rundt 3500 kroner. Q5 blir neppe noen virkelig budsjettelefon, når det er relativt små forskjeller mellom den og Q10.

Finn beste pris på BlackBerry Q5 i prisguiden

Samsung Galaxy S4 Active

Samsung har lang erfaring med å selge robuste telefoner. Dessverre har modellene i Xcover-serien som regel vært betydelig dårligere spesifisert enn toppmodellene. Galaxy S4 Active, derimot, er en skikkelig toppmodell. Den er riktignok ikke laget for å tåle støt, men den er vanntett.

Nyvinninger her inkluderer en egen undervannsmodus for filming i det våte element. Det er dessuten første gang vi ser de superfølsomme berøringsskjermene, som fungerer med vanlige hansker, i kombinasjon med en vanntett telefon. Ellers er Galaxy S4 Active for det meste en vanlig Galaxy S4 på innsiden. Skjermen er av en annen standard, men har fortsatt samme oppløsning og, etter det vi har sett, svært god fargegjengivelse.

Prisen havner i samme leia som den vanlige Galaxy S4-modellen, altså rundt 4700 kroner.

Les sniktitten på Samsung Galaxy S4 Active
Finn beste pris på Samsung Galaxy S4 Active i prisguiden

Samsung Galaxy S4 Mini

Galaxy S4 Mini er ikke en liten telefon. Den deler heller ikke spesifikasjoner med Galaxy S4. Det den har er den samme designen, i en litt mer håndterbar størrelse. Skjermen her er 4,3 tommer, altså en del mindre enn 5-tommeren som står i den vanlige Galaxy S4-modellen.

Med 4G, kraftig tokjernet prosessor og de mange funksjonene Samsung bygger inn i alle telefonene sine, er Galaxy S4 Mini slett ingen pingle, og kan være et godt valg for deg som synes Samsungs toppmodell blir for uhåndterlig. Vær likevel obs på at det er større forskjell på de to telefonene enn navnet antyder.

Regn med å betale rundt 3500 kroner for Galaxy S4 Mini.

Les mer om Samsung Galaxy S4 Mini
Finn beste pris på Samsung Galaxy S4 Mini i prisguiden

HTC One "Glamour Red".Foto: HTC

HTC One – "Glamour Red"

HTCs nye glamourmodell kjenner vi faktisk fra før. Det er nemlig One i en ny farge. I motsetning til glamourmodeller flest er ikke One bygget i plast. Aluminium og glass er oppskriften – kombinert med ekstremt kraftig innmat.

Fantastisk skjerm, gode stereohøyttalere på forsiden og et helt spesielt kamera på baksiden, gjør at dette er en av de aller beste telefonene på markedet. Vi har ingen problemer med å innrømme at vi sikler litt på HTC One i "Glamour Red".

Og prisen? Den samme som for dagens HTC One, altså rett under 5000 kroner.

Les testen av HTC One
Finn beste pris på HTC One i prisguiden

Sony Xperia ZR.Foto: Sony

Sony Xperia ZR

Sony Xperia ZR er en slags mellomting mellom dagens Xperia Z og den noe eldre modellen Xperia V. Akkurat som begge de to Sony-telefonene er Xperia ZR vanntett.

Den er imidlertid en del tykkere enn vi er vant til å se toppmodeller i dag. Systembrikke og kamera er akkurat det samme som i dagens Xperia Z, mens skjermen er noe mindre og bare har vanlig HD-oppløsning, og ikke full-HD slik toppmodellen har. Vi mistenker at batteritiden kan bli ganske god her – Sony har nemlig puttet inn like stort batteri her som i Xperia Z, til tross for mindre skjerm og lik innmat.

Xperia ZR blir ingen billigmodell, med en gatepris på 4200 kroner.

Finn beste pris på Sony Xperia ZR i prisguiden

Sony Xperia E.Foto: Sony

Sony Xperia E

Xperia E blir derimot en rimelig mobil. Den er også, såvidt vi vet, den første nye Sony-modellen på ganske lenge som ikke er vanntett. Kompakt er den også. Med en skjerm på 3,5 tommer bør den ligge greit i hånden for deg som synes størrelsen på toppmodellene er i overkant uhåndterlig.

Et kamera på 3 megapiksler, og en systembrikke fra Qualcomm av eldre dato gjør at dette neppe er noe råskinn. Men som en enkel og grei telefon med e-post og grunnleggende tilgang på apper kan den likevel vise seg å være en grei løsning.

Xperia E vil selges hos Expert den første måneden, før den blir tilgjengelig gjennom andre utsalg. Prisen legger seg på rundt tusen kroner.

Finn beste pris på Sony Xperia E i prisguiden

Les også
Her er august-mobilene
Les også
Huawei dreper myten om simple kinamobiler
Les også
Huawei har lansert verdens tynneste smartmobil
Les også
Smartmobiler: Dette er de smarteste smartmobilene
Les også
Vil du ha mye bedre lydkvalitet på telefonsamtalene?
Les også
BlackBerry Z10: Endelig, endelig, endelig!
Les også
Vi klår på «verdens største mobiltelefon»
Les også
Nye flaggskip fra LG, Sony og Huawei vises på CES
annonse