Til hovedinnhold
NyhetSetter fokus på brukervennlighet med ny NAS

Setter fokus på brukervennlighet med ny NAS-er

Thecus slipper to nye hjemmemodeller og smartere programvare.

Hardware/Taipei: NAS-produsenten Thecus, som for trofaste lesere bør være kjent for blant annet firebrønneren N4800, vil i løpet av sommeren slippe to nye modeller. Og det vil ikke være noe annet enn en revolusjon, dersom vi skal tro reklamemateriellet og Thecus' PR-mann Jonathan Geoffroy.

– Med vår nye programvare skal det endelig bli enkelt å sette opp og bruke en NAS, hevder han.

Han får straks vår oppmerksomhet. Vi vet godt at det kreves litt data- og nettverkskunnskaper for å sette opp en NAS. Og vi vet også at Thecus har hengt etter på akkurat det området. Operativsystemet har lenge vært moden for en overhaling.

Inn med Intel Atom CE5315

Thecus N2520.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no
Med N2520 kan du la stjernetrekkeren ligge i skuffen.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no
Thecus N4520.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Men la oss først se litt på hva som skjer med maskinvaren. Den nye Intel Atom SoC CE5315 med to kjerner på 1,2 GHz trer inn i rollen som prosessor, og gjør at denne NAS-en egner seg spesielt godt til deg som strømmer mye video. Intel kaller den en mediaprosessor.

Dette har fått Thecus til å gå et hakk videre på det med å kunne bruke selve NAS-en til å spille av video. Der lydutgangen tidligere var analog, er det nå en optisk S/PDIF-kontakt – altså godt nytt for dere med skikkelig anlegg i stua.

Intelligent NAS skal by på enklere oppsett og bruk.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

De to nye modellene, som har fått betegnelsene N2520 for 2-brønneren og N4520 for modellen med plass til fire harddisker, stiller også med en friskere design. Spesielt N2520 skiller seg ut med et ytre i hvit plast. Den er også skrueløs.

– Du bare smekker på disse medfølgende skinnene og skyver harddisken på plass, sier Geoffroy og demonstrerer.

Intelligent NAS

Med det indre og ytre sånn noenlunde på plass, går vi tilbake til denne nye programvaren. Det er ganske enkelt et eget program du kjører på en av nettverkets klientmaskiner, og den har fått navnet Intelligent NAS.

Dette programmet skal ikke bare kunne hjelpe brukerne med å få kontakt med NAS-en og sette opp fjerntilgang gjennom DDNS, men vil også vise status på for eksempel nedlastinger og kopieringsprosesser. I tillegg har den en kjekk innebygd filutforsker.

Intelligent NAS vil trolig etterhvert bli tilgjengelig for alle NAS-ene med HDMI-utgang, blir vi fortalt videre.

ThecusOS 6

For mer detaljstyring vil du fremdeles være nødt til å gå inn i ThecusOS, men denne blir også oppgradert til versjon 6, og grensesnittet blir ikonbasert – noe helt annet enn dagens gammeldagse og litt knotete menysystem altså.

Hvor god overføringshastighet vi kan forvente oss av de to nye modellene vet vi ikke noe om. Thecus' representant visste nemlig ikke mer enn det brosjyren sier: ikke bestemt.

De nye NAS-ene skal etter planen bli tilgjengelige fra slutten av måneden. Prisen vil ligge på rundt 300 amerikanske dollar for N2520, mens 4520 vil være i 500-dollarsklassen. Hva de vil koste her på berget gjenstår å se.

Vil du vite mer om hvordan du kan få nytte av en NAS i hjemmet?
Se vår test av Thecus N4800 »

annonse