Til hovedinnhold

Oppdatert: Touch Diamond versus Iphone 3G

Prismessig havner de på omtrent samme nivå (om vi ser bort fra abonnement) , så hvilken skal du velge? Behovet ditt blir avgjørende.

Tenk deg at du har noe som skal repareres, og leter etter verktøyet for å løse oppgaven. HTC Touch Diamond er som verktøykassen der du finner alt, men hvor du til tider kan ha problemer med å finne nettopp det du trenger i den overfylte kassen.

Apple Iphone er en verktøytavle der du bare finner det viktigste, der hvert verktøy har sin avmerkede plass og er lett å få øye på.

For når det kommer til funksjoner er det ikke til å komme utenom at HTC banker Iphone. Her er noe av det du finner på HTC som Iphone ikke har:

 • FM-radio
 • MMS
 • Fildeling
 • Stereo Bluetooth
 • Tekstbehandling
 • Videoopptaker
 • 3,2 megapiksler kamera
 • Kompakt størrelse
 • Messenger-klient
 • Videosamtalemulighet
 • Full multitasking
 • Fritt operatørvalg uten avtalebrudd
 • Nedlasting og lagring av filer
 • Fritt valg av tredjepartsapplikasjoner
 • Java
 • Flash
 • Kan brukes som modem til laptoppen

Listen over Iphone-funksjoner du ikke finner i HTC Shift Diamond er atskillig kortere:

 • Stor skjerm
 • Dual touch
 • Gjennomført berøringsnavigasjon
 • Integrert applikasjonsbutikk
 • 3,5 mm tilkoblingsport


Begge har tilgang til de siste og raskeste mobilteknologiene, WLAN, fullskjerms nettleser med zoom-funksjoner, synkronisering av post og annen informasjon, i tillegg til musikklister som kan synkroniseres mot enten Itunes eller Windows Media Player. Begge har egen Youtube-applikasjon, Google Maps, værvarsel og GPS.
Apple Iphone er lettest å bruke, mens HTC Touch Diamond byr på flest muligheter.
Dermed er det behovet som avgjør. Trenger du ekstrafunksjonene velger du HTC. Klarer du deg uten, så velger du Apple Iphone 3G.
Her har vi sammenliknet noen av funksjonene du finner i begge telefonene:
Nettleser:
Begge modellene har en bra nettleser. HTC har valgt Opera 9.5 på sin modell. Opera har tidligere vunnet en rekke priser for sin nettleser, og her er den i en ny versjon. Her er full støtte for nettsider som bruker AJAX, slik blant annet Facebook gjør. Nettleseren støtter også Widgets, der du kan kopiere innhold fra nett til telefonens hvileskjerm.

Apple har ikke uventet valgt å videreføre sin Safari på Iphone 3G. Nettleseren er rask, men mangler støtte for flash og Java. Dermed blir den noe mindre funksjonsrik enn Opera 9.5.

Brukergrensesnittet på Opera er langt tyngre enn på Safari. Du kan zoome ved å tappe på skjermen eller ved å stryke rundt navigasjonsknappen. Men vi opplever ofte at zoomingen kommer ut av kontroll, og at våre forsøk på å følge lenker ender med at vi i stedet ufrivillig zoomer oss inn eller ut.

Iphones brukergrensesnitt fungerer smertefritt. Zoom, flytt, drei skjermen og les i bredformat, eller lagre nettsider som snarveier på hovedskjermen – det fungerer hver gang. Nedlastingshastigheten blir omtrent den samme på de to, men enklere navigering og mye større skjerm gjør at brukeropplevelsen blir bedre med Iphone. Du kan dreie skjermbildet på Diamond også, men denne funksjonen reagerer ikke like raskt og presist som på Iphone.


Begge vender skjermbildet automatisk om du dreier på telefonen
HTC og Opera skårer mest på funksjonalitet, men brukeropplevelsen er tross alt viktigst, og dermed stikker Iphone av med denne runden.
Kamera:
Iphone har et kamera med 2 mp oppløsning, mot Diamonds 3,2 mp. Ingen av dem har kameralys. Begge er enkle å bruke, men igjen er det HTC-modellen som har spesifikasjonene på sin side. Begge lagrer informasjon om hvor bildene er tatt (geotagg), og begge har visuelt lekre måter å vise bildene dine på.
Diamond vinner denne runden suverent.
Værtjeneste:


Nordmenn snakker om været, og værvasel er blitt et eget program både i Iphone og Diamond. Begge startes enkelt fra telefonens hovedmeny. Iphone bruker en tjeneste fra Yahoo, og klikker du på Yahoo-symbolet får du opp en skreddersydd side med informasjon om stedet der du sjekker været. Apple gir varsel for seks dager, mens HTC har en løsning som gir varsel for fem dager. Begge har tydelige værsymboler.
HTC har frisket opp med noen animerte ikoner, og skal også gi tilgang til ytterligere informasjon via Internett. Her synes det imidlertid å være en lenkefeil som gjør at denne informasjonen aldri dukker opp.
Varselet hentes fra ulike underleverandører, og her opplever vi at HTCs leverandør har truffet best med sine værprognoser.
Værvarselet er det viktigste i en vær-applikasjon, og Diamond vinner denne runden knepent.
Musikk:
Apples Iphone er på mange måter bygget opp rundt suksessen med Ipod, og Ipod er også en egen operasjonsmodus for telefonen. Htc har valgt å lage sin egen musikkspiller som en erstatning for Microsofts Medis Player.
Igjen skårer Iphone høyest på brukervennlighet. Nye teknologi i Iphone 3G gir bedre lyd, og du kan bruke et hvilket som helst hodesett med 3,5 mm plugg. Men du kan ikke dele filene dine med andre. Du kan heller ikke laste ned musikk om du er i mobilnettet uten tilgang til WLAN.
HTC forsøker seg med en egen variant av Cover Flow. Den fungerte fint så lenge vi ikke hadde for mange låter i telefonen, men ga opp da vi fylte minnet til topps.
Med Diamond kan du laste ned musikk via mobilnettet, dele filer med andre (kopibeskyttet musikk kan bare spilles på spilleren den er ment for) og du kan bruke Media Player på en PC for å synkronisere musikk, omtrent som du bruker Iphone mot Itunes.
Dessuten kan du spille musikk på trådløse hodetelefoner med støtte for A2DP. Det kan du foreløpig ikke med Iphone.
Begge spiller filmklipp og podcasts.
I praksis oppleves begge som gode musikkspillere, men Apple har det beste brukergrensesnittet. Rikere funksjonalitet og større åpenhet i Diamond gjør at vi konkluderer med dødt løp i denne kategorien.
Meldinger:
Begge støtter pushmail, og begge gir deg nå mulighet til å se tekstmeldinger satt opp som en samtale. Men du kan ikke redigere bort enkeltmeldinger på Iphone, slik du kan på HTC Diamond.
Iphone har fått en bedre redigeringsfunksjon for rydding i e-post, men ellers er e-postleseren langt enklere enn leseren på HTC Touch Diamond. Begge skal kunne vise e-post i HTML-format, men vi opplever at det bare er Iphone som gjør dette automatisk. Begge har en funksjon som lar deg velge tallrekker i e-post og bruke dem som telefonnummre, og begge har nå støtte for Exchange.


Samme melding, slik den vises på de to telefonene.


Slik ser epostoversikten ut

Men det er bare HTC Diamond som lar deg laste ned og lagre vedlegg. Vedleggene kan du siden åpne i andre programmer, du kan redigere dem og overføre dem trådløst.
Iphone gir best oversikt over posten du har mottatt. Diamond har en grafisk spennende funksjon der du kan bla i e-post ved å trekke dem opp av en konvolutt, men det krever øvelse for å få telefonen til å skille mellom forsøk på å bla og forsøk på å åpne et dokument.
MMS finnes ikke på Iphone 3G. Det er utviklet en løsning som fungerer på 1. generasjon Iphone, og trolig kommer denne snart til å bli tilgjengelig også for Iphone 3G. Men uansett er dette en tilleggsapplikasjon, og ikke en del av Iphones standardoppsett.
Diamond vinner denne kategorien på rikere funksjonalitet i e-postleseren, og at den faktisk har MMS.
Tastatur
Begge har skjermtastatur, og på HTC Diamond kan du velge mellom flere ulike alternativer. Men selv om Apple bare har ett oppsett, så er det dette som er enklest å betjene som tommeltastatur. Æøå er ikke egne knapper, men kan enkelt hentes frem ved behov. På Diamond finner vi æøå i enkelte av tastaturoppsettene, men ikke alle. Det er til tider irriterende at tastaturet på Diamond dekker feltet du skriver i, slik at du ikke ser hva du skriver.
Begge har ordbøker og prediktiv tekst, men vi synes alt i alt at det er Iphone som er lettest å skrive på.
Andre tjenester


Begge har GPS, ingen av dem har navigasjonsløsning installert. Begge har Google Maps, og selv om funksjonene er litt forskjellige, så er det lite som skiller her. Den store skjermen på Iphone gjør den selvsagt bedre egnet til å lese kart på, men skjermoppløsningen på Diamond er såpass mye høyere at det tar igjen for litt av mangelen på kvadratcentimetre.
Begge støtter Youtube via egne appliaksjoner. Av en eller annen grunn gir de oss forskjellige lister når vi søker på mest vist, topprangert osv. Begge viser klipp i fullskjerm, og da er det selvsagt best med en stor skjerm som på Iphone. Iphone starter nedlastingen og avspillingen raskere, enten vi bruker 3G eller Wlan til overføringen. Begge har tilfredsstillende bildekvalitet.
Begge telefonene kan oppgraderes med ulike tilleggsprogrammer. Velger du HTC basert på Windows Mobile er utvalget enormt. Iphone har en innebygd applikasjonsbutikk, og du kan ikke installere programmer som ikke er hentet herfra.
Dødt løp
Ingen av telefonen går ut av kampen uten å ta med seg noen blåveiser fra motstanderen. Vi konkluderer med at HTC vinner teknologikampen på knockout, mens Iphone vinner, like klart, på brukergrensesnitt. I en periode vil det også være kulere å bli sett med hypemobile Iphone. Ingen stod natten over i kø for å sikre seg Diamond. Så er den heller ikke like vanskelig å få tak i.
Skjermen på Iphone er mer motstandsdyktig mot riper enn skjermen på Diamond. Til gjengjeld er den lettere å knuse. HTC Touch Diamond er hvassere enn Iphone. Men Iphone er morsommere å bruke. 
Dermed blir det opp til deg å velge hva du foretrekker. For du kan ikke få det beste fra begge verdener. Ennå.

Oppdatering:
Etter lengre tids bruk av de to telefonene viser det seg at begge har tendenser til å opptre ustabilt. HTC Touch Diamond har flere ganger hengt seg opp når vi bruker 3D-navigeringen for raskt. Særlig sliter den med å vise albumgrafikk og å la oss kontrollere musikken. Med jevne mellomrom får vi en feilmelding med en beklagelse der vi kan lese at manila.exe må slå seg av.
Ved et par tilfeller har telefonen gått i vranglås mens den har ligget i lommen. I disse tilfellene er det umulig å besvare innkommende anrop.
Iphone opplever vi som stabil frem til vi forsøker å navigere raskt i tunge nettsider. Da kutter nettleseren rett og slett ut, og vi sendes tilbake til ikonmenyene.
En tids bruk bekrefter også at ripemotstanden på HTC Touch Diamond ikke er like god som på Iphone. Mens Diamond har fått en rekke bitte små riper i skjermen, er skjermen på Iphone like blank som da vi tok den ut av esken.
På baksiden bærer begge preg av at de er i bruk, men også her er Diamond med sine ”prismer” mer utsatt for slitasje.
Når det gjelder stabilitet er dette noe produsentene jobber med, og det er kommet oppgraderinger som skal rette en del av disse svakhetene.
Disse bildene viser hvordan ordinær bruk har satt spor på våre testmodeller:


Deler av skjermen på Diamond er nesten grå av mikroskopiske riper


Skjermen på iPhone er som ny


Utsatte partier på baksiden av Diamond skrapes fort opp


Iphones runde bakside har tålt mer enn vi fryktet

Mer om
annonse