Til hovedinnhold

Er harddisken nær døden?

Harddisken har alltid stått sentralt i datamaskiner. Fra store tunge saker med plass til hele 512MB har de stadig krympet og fått stadig bedre plass. En ekstern harddisk med 1 terrabyte veier ikke mye og tar ikke altfor stor plass. Det spørs likevel om dette holder for å holde harddisken i live.
Les også: Flash er fremtiden.

Kjappere og tryggere

De siste årene har nemlig flashminne, såkalt solid state drive (SSD), vært gjennom en enorm utvikling. Fra små minnepinner med 512MB har disse blitt utviklet til større disker med mer plass. Du får i dag maskiner med flashminne på opp til 260GB. Problemet er at slike disker koster. I forhold til harddisker er de fortsatt veldig dyre. Fordelen er at de har ingen bevegelige deler, bråker mindre og fungerer langt kjappere enn harddisker. Derfor ser du oftere og oftere at disse diskene dukker opp i alt fra små mini-PC-er til større bærbare.


Ifølge Techradar er det foreløpig to aspekter som medfører at disse diskene enda ikke har tatt full dominans. En ting er prisen, folk krever ofte mye lagringsplass på maskinene sine og da blir det fort veldig dyrt om du vil ha SSD-disk. For det andre er teknologien fortsatt ny. Det er derfor ofte vanskelig å forutse hvordan slike disker vil fungere ytelsesmessig.

Siste spikeren i kista?

Likevel påstår Techradar at den siste tidens utvikling av SSD kan være den siste spikeren i kassa for den gode gamle harddisken. For stasjonære maskiner vil fortsatt harddisken ha et gode med sin store lagringsplass, men for en normal bærbar vil SSD-disker gi langt bedre ytelse og sikkerhet på veien.

- Hvis du primært bruker en bærbar og du tar den mye med rundt, så vil en god SSD-disk, gi en dramatisk forandring på systemet. Du vil oppleve langt kjappere oppstart og fraværet av bevegelige deler i disken betyr at du vil få lengre batteritid og mer sikkerhet i lagringssystenet. Jo fortere alle bærbare kommer med SSD, desto bedre, påpeker Techradar.

Denne drømmen blir støttet opp av flere. Produsenter Teknofil pratet med på fjorårets Cebit var ikke i tvil om at SSD var kommet for å ta over mye av markedet hvor harddisken i dag dominerer. Likevel vil utvilsomt prisen spille en viktig rolle fremover. En SSD disk fra Intel koster i norske butikker opp til 160 kroner per gigabyte. Selv om du får billigere disker med 57 kroner per gigabyte, så sier det seg selv at dette blir i dyreste laget for den normale forbruker. Selv om du har bærbar med SSD vil trolig fortsatt de fleste ha en større ekstern harddisk for å lagre store filer. Men prisen her vil utvilsomt gå ned, og det blir spennende å se hvor mye SSD vil klare og ta inn på harddisken det kommende året.

Mer om
annonse