Til hovedinnhold

MTU i krise

I det MTU var i ferd med å komme på bena etter en turbulent start som operatør på det norske markedet, kommer nyheten om at MTUs eiere er direkte rammet av finanskrisen. I et brev til MTUs forretningsforbindelser, skriver styreleder Stein Matre i MTU at bankene har trukket inn all driftskreditt og at selskapets likviditet er anstrengt.

”Styret i MTU Nett AS har derfor søkt Larvik Tingsretts medhold i å avholde offentlige gjeldsforhandlinger”, heter det i brevet. Ledelsen i MTU medgir at det er alvorlig, men har tro på at de vil finne en god løsning på situasjonen.

- Vinne tid

Det er første gang en norsk mobiloperatør vil avholde offentlige gjeldsforhandlinger. MTU gjør dette for at kreditorene skal få dekket sine krav. MTU har brukt flere millioner kroner for å bygge eget mobilnett – som er i drift i Oslo og Drammen – og sliter nå med et budsjettmessig underskudd på 120 millioner kroner.

- Vi tror at dette skal løse seg greit. Men når vi ikke får inn våre penger, så stopper pengestrømmen, sier MTU-gründer Stein Matre til Mobilen.no

- Vi holder offentlige gjeldsforhandlinger for å vinne tid, og for å organisere oss litt, legger han til.

(Artikkelen fortsettes.)

Mot konkurs?

MTU Gruppen har også investert mye penger på å utvikle en butikkjede i Sverige. På grunn av finanskrisen har nå banker i Sverige og Norge stengt lånemulighetene, noe som gjør det vanskelig for MTU å få inn ekstern kreditt fra bankene. Tidligere har ikke det vært noe problem.

Kan det gå mot konkurs for MTU?

- Jeg tror vi skal klare dette, men det er litt for tidlig å si, svarer Matre.

Han sier videre at de jobber med en ny budsjettmodell som vil være klar i løpet av helgen, og at de skal ha møte med kreditorene på tirsdag. Da vet han mer om hvordan situasjonen kommer til å bli.

- Kundene skal ikke merke noe

Administrerende direktør Jo Lerheim i MTU hevder at de totalt 40.000 kundene (mobil- og fastnettstelefon + bredbånd) ikke har grunn til bekymring, uansett hva som måtte skje. Han sier at det er en spesiell situasjon vi er i – med tanke på finanskrisen – og at investorer derfor er mer avventende enn før. Det er heller ikke uvanlig at selskaper har gjeldsforhandlinger for å rydde opp i økonomien, men at det nå gjelder en mobiloperatør er dog spesielt – ettersom det ikke har skjedd før.

- Kundene skal ikke merke noe. Det er noe selskapsmessig som må gjøres, og det som ligger i dette, er at vi ikke vil at noe uventet skal skje, sier Lerheim til Mobilen.no
 

- Mange selskaper har hatt gjeldsforhandlinger i en sånn situasjon – store selskaper som SAS og Widerøe, blant annet. Vi ønsker bare å følge spillereglene og finne en løsning. Loven har også en del sikkerhetsrammer, legger Lerheim til.

(Artikkelen fortsettes.)


Administrerende direktør Jo Lerheim i MTU.

Pusterom

Lerheim kvier seg for å si noe som kan feiltolkes, og gjentar ved flere anledninger at kundene ikke burde føle grunn til bekymring. Han presiserer blant annet at MTU-konsernet har store verdier i blant annet eiendom, og at de trenger mer tid til å restrukturere – skaffe seg litt pusterom. Han sier også at dette er en saklig, objektiv og grei prosess å gå igjennom. Han sier imidlertid – som Stein Matre – at de vet mer om situasjonen etter møtene med kreditorer på tirsdag.

- Skulle man konkludere med at ”det toget går”, ligger alt til rette for at kundene ikke blir skadelidende. Skulle det bli så ille, har vi egen infrastruktur (forkortet, journ.anm) og konvertering til et annet nett er gjort på en time, avslutter Lerheim.

Mer om
annonse