Tek.no

Nyhet

Facebooks gratis-internett åpnes opp for alle

Internet.org skulle gi internett til alle i hele verden, men fikk kraftig kritikk for å ikke respektere nettnøytraliteten. Nå snur Facebook.

Facebook
5 Mai 2015 13:30
annonse

«Internet.org» er et initiativ ledet av Facebook, og en platform som skal gjøre Internett mer tilgjengelig for den store delen av verdens befolkning som ikke har tilgang på det i dag. En egen app og nettjeneste er lansert i en håndfull land i Afrika, Asia og Sør-Amerika, og via den skal personer som vanligvis ikke har råd til å bruke Internett, få tilgang til «gratis grunnleggende Internett-tjenester». Ifølge prosjektets hjemmeside har fokus i startfasen vært på informasjon, kommunikasjon og utdanning. Eksempler på dette er nettsider og -tjenester som Wikipedia, Facebook Messenger, UNICEF og lokale nyheter.

Siden Facebook kan bestemme hvilke tjenester «Internet.org» skal fokusere på og hvilke nettsider og tjenester som skal være gratis gjennom appen, er det mange som mener at det bryter med prinsippet om et nøytralt Internett. Appen ble lansert i India i februar, men etter bare to måneder meldte nettstedet Hufftington Post at flere Indiske nyhetsmedier trakk seg ut fra Facebooks initiativ, da de mener tjenesten bryter med nettnøytraliteten.

Vil du vite mer om hva nettnøytralitet går ut på? Les vår grundige gjennomgang her »

Åpner nå opp

For å møte denne kritikken har Facebook nå åpnet sin «Internet.org»-platform for alle som ønsker å utvikle innhold til «Internet.org». The Telegraph skriver at platformen vil være åpen for alle utviklere som møter visse retningslinjer, blant annet at innholdet må være tilgjengelig både på enkle mobiltelefoner (den gamle typen uten berøringsskjerm) og smarttelefoner. Innholdet må også kunne nås med «innskrenket» nettilgang.

annonse

Retningslinjene kan sees i sin helhet her, men kort oppsummert er de delt inn i tre hovedområder:

  1. Utforsk hele Internett: Tjenester skal ikke begrense tilgangen andre deler av Internett, men snarere oppfordre brukeren til å utforske nettet.
  2. Effektivitet: Tjenestene må fungere også ved lav båndbredde, og kan derfor ikke inkludere stemmesamtaler, video, filoverføring, høyoppløselige bilder eller mange bilder.
  3. Tekniske spesifikasjoner: Nettsidene må være optimalisert for bruk på smarttelefoner og «vanlige» mobiltelefoner, også ved lav båndbredde. For at mobilselskapene som «Internet.org» samarbeider med skal kunne tilby «zero-rating» (gratis data for bestemte tjenester) kan ikke nettsidene bruke JavaScript eller SSL/TLS/HTTPS. De fullstendige tekniske rettningslinjene kan du se her.

2/3 av verdens befolkning har ikke tilgang til Internett

Illustrasjon over hvilke deler av verden som har tilgang til Internett. Foto: Internet.org

Mer

Ifølge hjemmesiden til «Internet.org» har to tredjedeler av verdens befolkning ikke tilgang til Internett, til tross for at 80 prosent har mobildekning der de bor. Derfor mener de at utfordringen ikke er manglende infrastruktur, men at folk ikke har råd til å bruke Internett, og ikke kjenner til nytteverdien av det.

annonse

– Nettnøytralitet og det å koble sammen alle i verden er to viktige prinsipper som kan – og må – sameksistere, sa Facebook-sjef og grunnlegger Mark Zuckerberg i en video i dag.

– Hvis en person får tregere tilgang til en video fordi mobiloperatøren deres krever ekstra betalt, så er det galt, og nettnøytralitetsregler burde forhindre det. [...] Men hvis en lokal fisker får tilgang til gratis Internett, som han vanligvis ikke ville hatt råd til, og det hjelper ham å selge mer fisk og forsørge familien, så er det bra, og vi burde ikke ha regler som forhindrer det, sier Zuckerberg videre i videoen.

Når stadig flere får tilgang til Facebook, får Facebook tilgang til flere brukere, og det er det de tjener penger på. Her kan du lese om hvordan »

(Kilder: Internet.org, Cnet, The Telegraph, Facebook)

Les også
Disse laserne skal Facebook bruke til å spre Internett
Les også
Nå blir det enklere å bruke Facebook på rimelige mobiltelefoner
Les også
Internett via ballong ...
Les også
Facebook-sjefen vil spre billig Internett til Europa
Les også
Facebook vil bruke laser for å levere internett fra droner
Les også
Elon Musk vil finansiere Mars-kolonisering med satellitt-Internett
Les også
Facebooks nettfly kan bli stort som en jumbojet
Les også
Nå skal Google spre Internett med satellitter
Les også
Ny teknologi truer operatørenes nettmakt
annonse

Les også