Til hovedinnhold

Apple opplever kraftig nedgang i iPad-salget

Taper blant annet terreng til billige nettbrett.

Bloomua/Shutterstock.com

Apple har hatt en dominerende posisjon på nettbrettmarkedet i mange år, og vil nok fortsette å være kongen på haugen i dette segmentet en god stund til. I likhet med andre store aktører i bransjen har imidlertid også Apple begynt å kjenne konkurransen fra andre på kroppen.

Markedsforskerne i selskapet IDC har nå lagt frem kvartalstall som viser at Apples markedsandeler innen nettbrett har gått ned ganske markant det siste året.

Riktignok vokste nettbrettmarkedet som helhet i tredje kvartal, med 11,5 prosent i forhold til samme kvartal i fjor. Det betyr ifølge IDCs beregninger at rundt 53,8 millioner nettbrett ble sendt ut til forhandlere i løpet av perioden.

Kraftig nedgang for Apple

Blant disse var det altså Apple som fremdeles stod for flesteparten, med et antall sendte enheter på 12,3 millioner. Til sammenligning sendte selskapet ut ut 14,1 millioner nettbrett i tredje kvartal i 2013, som betyr at nedgangen lå på hele 12,8 prosent.

Det innebærer også at markedsandelen har skrumpet inn ganske kraftig. Apple har nå 22,8 prosent av nettbrettmarkedet, mot 29,2 prosent i samme periode i fjor.

Noe av grunnen til nedgangen er at det amerikanske selskapet RCA hadde en særdeles bratt oppgang i sine salg denne perioden. RCA, som spesialiserer seg på ekstra billige nettbrett, økte salget sitt med hele 194 prosent i tredje kvartal.

Økningen skjedde hovedsakelig i USA, hvor RCAs rimelige nettbrett ble svært populære for elever og studenter som begynte på skolen igjen etter årets sommerferie. Selskapet sendte ut 2,9 millioner enheter, mot 900 000 i samme kvartal i fjor.

– Ingen fare

En markedsanalytiker uttalte imidlertid overfor IDC at det er tvilsomt at Apple lar seg skremme av det økte salget til de billige nettbrettene.

– Selv om lavprisselskapene omsetter i store volum er det de store aktørene som Apple som likevel tjener pengene. Nettbrett til under 100 dollar er rett og slett ikke bærekraftige. Dette vet Apple, og derfor er de trolig ikke bekymret for tap av markedsandeler, sa analytikeren.

Apple tapte for øvrig også markedsandeler til erkekonkurrenten Samsung, som økte sitt nettbrettsalg med 5,6 prosent, fra 9,3 til 9,9 millioner sendte enheter. Også Lenovo gjorde det skarpt, med en oppgang på hele 30,6 prosent, fra 2,3 til 3 millioner enheter. Sammen med Apple var Asus den eneste som gikk tilbake, med en nedgang på 0,9 prosent.

På mobiltelefonfronten er det derimot Samsung som opplever nedgang: Selskapet planlegger ny strategi som følge av sviktende omsetning »

(Via TechRadar)

Mer om
annonse