Til hovedinnhold

HPs nye Windows-PC ser litt plastbolle ut

Tar opp kampen mot Chromebox og andre minimodeller. Oppdatert med norske priser.

HP

Ikke alle har mulighet for eller interesse av å bla opp flerfoldige tusenlapper for en datamaskin, og dersom du ikke har spesielt store krav til ytelse, er det heller ikke nødvendig. I dag er selv de billigste konvensjonelle bærbare gode nok til hverdagslig databehandling, og i tillegg har vi de enda rimeligere datamaskinene med Googles operativsystem Chrome OS som har fått et solid fotfeste i markedet.

Hewlett-Packard er blant produsentene som har Chromebooker og -boxer på samvittigheten, men nå kommer de også med noen anstendig prisede alternativer med et langt mer allsidig operativsystem, nemlig Windows 8.1.

To småttiser

Støtte for to skjermer er på plass.Foto: HP
HP Stream Mini er litt blå av seg.Foto: HP
Baksiden av Pavilion Mini.Foto: HP
De nye småtassene er omtrent fem centimeter høye.Foto: HP

Det er naturlig nok på åretes CES-messe i Las Vegas at HP nå har avduket sine små nyheter. Det er to av dem – den ene med benevnelsen Stream Mini Desktop, mens den andre kalles Pavilion Mini Desktop.

Av hva vi kan se av bildene har de to miniene ganske så identisk utforming, men er utstyrt med forskjellig innmat. For å begynne med den blåfargede Stream Mini, er dette tenkt som en slags «strømmeboks» som egner seg best for surfing og medieavspilling fra Internett eller en annen datamaskin på nettverket – eksempelvis en NAS (Ekstra).

Stream Mini har nemlig kun 32 GB intern lagringsplass – nok til Windows, men det gir ikke så mye plass til andre ting, så lagringen må da skje eksternt. Her har du heldigvis en rekke muligheter, fra ekstern harddisk via plassering på nettverket til skylagring på Internett. På kjøpet følger 200 GB lagringsplass i to år hos Microsofts tjeneste OneDrive.

Boksen er ellers utstyrt med prosessoren Intel Celeron 2957U og 2 GB minne. Av kontaktmuligheter har den minnekortleser, fire USB 3.0-porter, lydutgang og HDMI samt DisplayPort for video. Datamaskinen har også en port for kablet nettverk, da i tillegg til 802.11n trådløst nett og Bluetooth 4.0.

«Storebror» Pavilion Mini har sølvgrå farge og litt mer innabords. Du får den med 500 GB harddisk, prosessoren Intel Pentium 3558U og 4 GB RAM, alternativt Intel Core i3-4025U og 1 TB disk hvis du mener det ikke er nok. Det er også snakk om en

45 watt

De to nye «stasjonære» datamaskinene fra HP skal ifølge selskapet selv ikke bruke mer enn 45 watt ved vanlig drift, og størrelsen gjør den naturligvis relativt enkel å plassere.

Hvis HP i tillegg har klart å putte inn en stillegående vifte i sin kreasjon, kan dette bli et anstendig alternativ til Apple Mac Mini og rimeligere småmodeller – men det vil jo naturligvis bli et spørsmål om pris.

I USA skal HP Stream Mini gå for rundt 180 dollar når den slippes for salg senere denne måneden. For Pavilion Mini er prisen oppgitt til 320 dollar for den Pentium-utgaven og 450 dollar for versjonen med Core i3. Mac Mini starter på 500 dollar.

Tre modeller til Norge

Oppdatert: Vi har nå fått informasjon fra HP Norge, som kan opplyse oss om at Stream Mini Desktop etter alt å dømme ikke vil bli tilgjengelig i Europa.

Men den mer anvendelige HP Pavilion Mini Desktop vil komme i form av tre forskjellige modeller. I tillegg til Pentium- og Core i3-versjonen som beskrevet lenger opp i artikkelen, vil vi også få en enda sterkere versjon med Intel Core i5-4200U-prosessor og 8 GB minne. Den vil også ha 1 TB snurredisk.

Prisene på disse skal henholdvis ligge på omtrent 3500, 4500 og 5500 norske kroner.

Vi får altså:
HP Pavilion Mini Desktop 300-020no med Intel Pentium, 4 GB RAM og 500 GB HDD.
HP Pavilion Mini Desktop 300-030no med Intel Core i3, 4 GB RAM og 1 TB HDD.
HP Pavilion Mini Desktop 300-050no med Intel Core i5, 8 GB RAM og 1 TB HDD.

Vi vil komme tilbake med en test av HP Pavilion Mini Desktop når vi får tak i et eksemplar.

Kan en billig bærbar virkelig duge?
Test: Toshiba CB30-102 Chromebook >>>

Se alle sakene fra CES 2015 her »

(Kilde: Engadget)

annonse